open-navfaktor-logo
search
Trener Olimpika
Petrović: Nisam pristalica rigoroznih rezova u ekipi, nadam se da ćemo ispuniti cilj
Slavko Petrović je na klupu Olimpik stigao u finišu jesenje polusezone. Srbijanski stručnjak je u posljednja tri kola uspio da ostvari dvije pobjede sa svojom ekipom i na taj način uspio da napravi priključak sa ekipama koje se nalaze ispred njih na tabeli.
06.01.2021. u 18:18
get url
text

Prvenstvena pauza polako se bliži kraju, a prozivka i pripreme sve su bliže pa smo tim povodom kontaktirali trenera Vukova i sa njim rezimirali urađeno tokom jeseni, ali i onome što je pred njim i njegovom ekipom u narednom periodu.

Nastupila je zimska pauza i vjerovatno ste analizirali jesenji dio. Imali ste priliku i da se upoznate sa ekipom posljednjih mjesec dana, pa kakve su vaše impresije o periodu koji je iza nas?

- Mogu reći za taj kratak period koji sam radio da su igrači zaista shvatili ozbiljno tu borbu za opstanak, da su se tako prezentovali na utakmicama, a onda nije ni čudo da je prije toga u 14 utakmica osvojeno samo sedam bodova, dok je u ove tri osvojeno šest bodova. Možemo možda žaliti što nismo uzeli bodove protiv Mladosti. Međutim, ako se pogleda da smo iznenađujuće pobijedili Tuzla City, mislim da je šest bodova u tom momentu bilo sasvim u redu. Upoznao sam u suštini igrački kadar, upoznao sam im problematiku koju ćemo pokušati riješiti u periodu koji je pred nama. Što se tiče konkurencije u timu i na određenim pozicijama, moramo pokušati napraviti veću konkurenciju i jednostavno se pojačati.

Nakon posljednje utakmice koja je odigrana jesenas, rekli ste da otprilike znate šta je to potrebno za proljetni dio. Šta je to što namjeravate uraditi u narednim danima?

- Nisam pristalica nekih rigoroznih rezova u igračkom kadru, nikada to nisam bio, tako da neću ni u Olimpiku neke rigorozne poteze praviti. Za mene je četiri ili pet pozicija možda presudno, jer mi se ne smijemo igrati sa egzistencijom kluba, ni sa ljudima koji su zaposleni u klubu. Mora se dobro odraditi taj prelazni rok, jer su nama potrebna pojačanja. Kao što je poznato, mi sada imamo jednog štopera koji je povrijeđen, jer je polomio palac na nozi, imamo jednog lijevog beka koji igra štopera, i sigurno da na tim pozicijama imamo gorući problem i tu ćemo se morati pojačati. Želio bih u defanzivnom redu da se pojačamo, trebao bi nam jedan brz igrač koji bi na boku mogao da pravi konkurenciju i da igra. Iza špica sigurno moramo napraviti veću konkurenciju. Sa igračima koji su sada tu sam sa dosta njih zadovoljan, i sa ovim pristupom koji su oni do sada pokazali u ovim utakmicama. Svi se sada pojačavaju, naročito ekipe koje su u zoni ispadanja, i ekipe kojima prijeti ispadanje, tako da mi moramo sve učiniti da Olimpik ostane u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

Možete li nam reći okvirni plan priprema?

- Mi smo poslije posljednje utakmice protiv Radnika sljedeći dan radili jedan rekreativni trening, imali smo i zajednički ručak i sastanak sa igračima na kojem su oni dobili program rada. Prvo su dobili devet dana slobodno bez ikakvih sportskih aktivnosti, a onda je od 23. decembra počeo rad na individualnom planu. Šta je sada prednost? Imali smo jedan sistem koji smo iskoristili da igrači jednostavno svaki trening koji odrade, meni mogu poslati na e-mail ili preko vibera da ga ja prekontrolišem, tako da sigurno imamo kompletnu kontrolu nad treninzima koji igrači obavljaju. Moram priznati da momci rade dobro, čak i neki na koje se sumnjalo da će raditi, kao što je Nathan Cruz koji je u Brazilu. On meni svako večer šalje njegov trening, čak i sliku sa treninga, tako da je odziv jako dobar i jako se dobro radi. S tim individualnim planovima zaključujemo u utorak, 12. januara, pa onda u srijedu, 13. januara, počinjemo sa ekipnim treningom. Kao što je poznato, ja sam trener koji trenira svaki dan dva puta na dan, subotom bi se odigravala utakmica, nedjeljom bi bila regeneracija, i onda bi to teklo dalje. Do 31. januara bi ostali u Sarajevu gdje bi mogli da treniramo, jer imamo odlične uslove u svom kampu, tako da bi taj "grubi dio" priprema obavili u Sarajevu. Nakon toga ćemo u zavisnosti od epidemiloloških uslova i svega što se dešava oko nas, išli izvan Sarajeva gdje bismo odradili drugi dio priprema i odigrali nekoliko utakmica. Potom slijedi povratak u glavni grad i pripreme za početak sezone. Generalka je zakazana za 20. februar protiv Zrinjskog.

Ostalo je još tri kola do kraja prvog kruga takmičenja, a Olimpik neće imati nimalo lake protivnike.

- Imamo prvo gostovanje protiv Borca koji je zaista kući jedna sila, a poslije toga nam dolazi Sloboda koja je jako neugodan gost, naročito jer imaju igrače koji su strahovito dobri u kontranapadu, tako da mi moramo pokušati uzeti tri boda, i onda gostujemo Željezničaru. Naša je želja da završimo poslije te tri utakmice bar na pretposljednjem mjestu na tabeli, jer nam to daje malo bolji raspored u daljem toku prvenstva.

Glavni cilj Olimpika na proljeće je opstanak u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Na Otoku ste stigli iz redova Radnika, koji je vaš konkurent, tu su još i Krupa, pa čak i Mladost.

- Odlaskom iz Radnika sigurno otišao iz ekipe koja je u to vrijeme bježala Olimpiku četiri boda. Nisam otišao iz Bijeljine u neki vrhunski klub koji se bori za izlazak u Evropu, ili gore za vrh tabele, a nisam otišao ni radi veće plate. Ja sam kroz razgovor sa ljudima iz uprave kluba vidio da se radi o jednom jako ozbiljnom klubu, što se tiče rada na infrastrukturi, i želje uprave da se klub stabilizuje gdje jedan trener može doći do izražaja kroz njegov rad, da njegovom, što se kaže, sopstvenom snagom i rukama gradi nešto u tom klubu. Moram reći da je dosadašnja saradnja u tih nekoliko nedjelja koliko sam radio bila strahovito dobra. Ja sam sa upravom, što se kaže, u dnevnom kontaktu sa svima i zaista se vidi da ljudi žive za taj klub, i da će pokušati sve da se klub stabilizuje i ostane gore. Sigurno da imamo tu konkurente u Krupi, Radniku, ja mislim čak i Mladost može da se uplete u "vrzino kolo". Nadam se da ćemo mi naš cilj ispuniti, a to je opstanak u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, stabilizacija kluba u sljedećoj godini, jer je to neki normalan slijed stvari kojem teži ovaj klub, a sigurno i ja. Poznato je da ja nikada u karijeri nisam ispao niti iz jedne lige, pa ne želim ispasti ni iz Premijer lige Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.