open-navfaktor-logo
search
FIFA pravila jasna
Piksi Stojković razočarao golmana: Vladan Kovačević će teško moći da igra za Srbiju
Fudbalska reprezentacija Srbije okupila se u Beogradu, gdje će se pripremati za mečeve kvalifikacija za EURO 2024 protiv Mađarske u Beogradu (7. septembar) i Litvanije u Kaunasu (10. septembar).
04.09.2023. u 14:16
get url
text

Dragan Stojković Piksi, selektor Srbije, održao je danas konferenciju za medije na kojoj je govorio i o Vladanu Kovačeviću, bivšem čuvaru mreže mlade reprezentacije BiH, koji je već dobijao pozive iz Beograda, ali još nije debitovao. I pitanje je da li će uopće i debitovati... Potvrdio je to i Stojković.

- Vladan Kovačević će teško moći da igra za Srbiju. Nije pitanje volje i želje, problem je tehničke prirode. Papirologija. Da budem jasniji, radi se o datumu kada je on dobio i da li je dobio srpski pasoš. Jer ako zovete igrača, bez obzira na to što je Srbin i ima prava po svim regulativima, ako nema pasoš od nekog datuma, a onda ga dobije danas, onda ne može.

Mislim da je to problem. Nisam išao da provjeravam da li ima ili nema, ako riješe to, on će debitovati, on je izvanredan golman, moja želja je bila da bude dio tima, ali procedura je takva. Datum izdavanja pasoša i kada ste imali državljanstvo - pojasnio je Stojković na konferenciji za medije.

A šta kažu papiri? Prema izmjenama FIFA pravila, koje su izglasane u septembru 2020. godine, igrač ne može da promijeni fudbalsko državljanstvo ukoliko je stariji od 21 godine nastupao za bilo koji uzrast dosadašnje selekcije u zvaničnom meču, te u tom trenutku nije imao državljanstvo reprezentacije za koju bi u budućnosti želio da igra. 

Kovačević je rođen u Banjoj Luci, branio je za mladu reprezentaciju BiH, bio i na spisku našeg A tima, ali nikada nije debitovao za Zmajeve. Dugo godina nosio je dres Sarajeva, odakle je prešao u poljski Rakow. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.