open-navfaktor-logo
search
Ništa sreća, samo znanje
Pitali smo domaće trenere vježbaju li penale sa svojim timovima?
Sreća ili ne, fudbalska lutrija ili ne, znanje ili ne? Kako god da odgovorite na ova pitanja, to fudbalskoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine neće dati novi šansu da se plasira na sljedeće Evropsko prvenstvo.
10.10.2020. u 08:24
get url
text

Prilika za popravni koja se našoj selekciji ukazala nakon propalih kvalifikacija ostala je neiskorištena, ili možda je ispravnije reći, iskoristili su je reprezentativci Sjeverne Irske koji su boljim izvođenjem jedanaesteraca na Grbavici porazili Zmajeve i tako se plasirali u finale play-offa za plasman na EURO.

I najveći fudbaleri svijeta promašivali su jedanaesterce. Haris Hajradinović i Edin Višća nisu ni prvi ni posljednji koji su promašili sa bijele tačke, no mnogim ljubiteljima fudbala u Bosni i Hercegovinu uši je zaparala izjava selektora Dušana Bajevića nakon utakmice u kojoj je rekao da Zmajevi nisu vježbali izvođenje penala.

- Nismo vježbali penale. Ko može da misli o tome. Bolje da razmišljamo u drugom pravcu. Trebamo dati sve od sebe da dobijemo utakmicu - rekao je Bajević, no nažalost utakmica nije otišla u pravcu u kojem smo željeli.

Upitali smo nekoliko domaćih trenera da li sa svojim ekipama pred susrete u kojima bi penali mogli odlučiti pobjednika vježbaju udarce sa bijele tačke.

Zlatan Nalić (Tuzla City) 
- Jedanaesterce i treniramo i analiziramo. Titulu evropskog prvaka sa Švedskom smo osvojili nakon penala protiv Portugala. Zašto? Pa zato što se putem analize šutera i golmana može utjecati na ishod šuta igrača ili odbrane golmana. Na penale se danas moze utjecati kao što je Sjeverna Irska utjecala na svoje. Mislim da niko nije primijetio velike kartone 50x50 cm u bojama koje je stručni štab podizao svom golmanu koji on prije izvođenja penala registruje! Boja mijenja riječi jer riječi razumiju svi na stadionu i time određuje stranu u koju golman treba da reaguje. Metoda koju sam i sam koristio mnogo puta. Analiza nije garancija, ali je vjerovatnoća da ispravno reaguješ mnogo veća. Analiza je nešto što je promijenilo fudbal posljednjih 20 godina u Evropi.

Feđa Dudić (Velež)
- To je sve do trenera. Mi smo pred utakmicu Kupa sa Dizdarušom vježbali, ja bar tako radim. Međutim, sinoć, kada je riječ o našoj selekciji, jedanaesterce su šutirali igrači koji izvode penale i u svojim klubovima. Svako ima svoj način rada, pa tako i selektor.

Toni Karačić (Široki Brijeg)
- Ako je utakmica gdje postoji mogućnost da pobjednik bude odlučen izvođenjem penala, jasno je da ćemo trenirati. Većinom to napravimo kroz neko takmičenje, kroz neki turnir između fudbalera i golmana. Kada se govori o jedanaestercima, svi uglavnom pričaju o onima koji treba da šutaju, a malo ko priča o onima koji trebaju da brane. Recimo, naš rezervni golman Miškić, on je izuzetno kvalitetan u tim stvarima. Igrač koji ima mirnoću i kvalitet, taj obično šutira, a trening je prva stvar na osnovu kojeg možeš steći pravi uvid. Koliko god neko priča o sreći, ima tu i mnogo znanja.

Darko Vojvodić 
- Ne može se biti neozbiljan pa ne predvidjeti sve moguće okolnosti. Ja kao trener krenem od najgoreg scenarija. Pred utakmicu u Širokom Brijegom u karantinu u Mostaru smo vježbali penale, ispali smo nažalost. Penali nikad nisu lutrija, oni su umijeće i znanje, tu faktor sreće ne postoji. Recimo, na reprezentativcima Sjeverne Irske se vidjelo da oni žele pobijediti, vidjelo se po načinu šutiranja penala.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.