open-navfaktor-logo
search
Predsjednik FIFA-e
Plan B: Ako propadne ideja o SP svake dvije godine, FIFA pokreće svoju Ligu nacija
Propadne li plan Arsenea Wengera o Svjetskom prvenstvu svake dvije godine, FIFA ima spreman plan B - pokrenut će vlastitu Ligu nacija, pišu engleski mediji.
12.12.2021. u 11:24
get url
text

Uefa i Conmebol, kao najjače kontinentalne asocijacije, već su odbacile Wengerove nacrte kao tlapnju, projekciju skovanu kako bi Fifa multiplicirala prihode na štetu fudbalera čiji su kalendari ionako zatrpani prevelikim brojem utakmica.

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino zna da ne može skršiti otpor fudbalske Evrope i Južne Amerike, ali ne odustaje od uvođenja novih formata, s obzirom na to da njegova organizacija financijski dramatično kaska za Uefom koja godišnje obrće milijarde eura prihoda.

Ako ne ide sa SP-om u formi bijenala, možda prođe ideja o FIFA Ligi nacija. Infantino i suradnici analizirali su rast UEFA Lige nacija - takmičenja osmišljenog da zamijeni besmislene prijateljske utakmice - pa došli do zaključka da bi sličan format na globalnoj razini mogao privući nove sponzore i ubrizgati svježi novac u krvotok FIFA-e.

FIFA Liga nacija zamijenila bi Kup konfederacija koji se održavao godinu dana prije Svjetskih prvenstva, a na kojem su sudjelovali prvaci kontinentalnih prvenstava.

Zadnje izdanje Kupa konfederacija održano je 2017. godine, a nova Liga nacija mogla bi se održavati svake dvije godine.

Engleski mediji navode kako će planovi biti jasniji nakon 20. decembra za kada je zakazan summit Svjetske fudbalske organizacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.