open-navfaktor-logo
search
Izbor selektora Zmajeva
Počela sjednica Izvršnog odbora FSBiH: Glasanje bi moglo biti tajno?
Sjednica Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine na kojoj će glavna tačka dnevnog reda biti izbor selektora Zmajeva počela je u 14 sati na Ilidži.
21.01.2021. u 14:10
get url
text

Bh. tim je bez selektora od 18. novembra 2020. godine kada je Dušku Bajeviću istekao mandat, a na dosadašnje tri sjednice IO nije postignut dogovor o njegovom nasljedniku.

Razgovaralo se sa desetak kandidata, a Stručna komisija u sastavu Emir Spahić i Zvjezdan Misimović, nije bila jedinstvena, nego je predložila dva imena. Spahić smatra da je u ovom trenutku najbolje rješenje Sergej Barbarez, dok je Misimović, po želji Vice Zeljkovića, predsjednika FSRS, predložio Ivayla Peteva.

Međutim, ni Barbarez, a ni Petev do sada nisu imali podršku kompletnog Izvršnog odbora.

Da bi bio izabran, Petev, Barbarez ili neko treći, mora dobiti podršku dvije trećine prisutnih članova, od kojih jedan glas mora biti iz FSRS i dva glasa iz NS FBiH (po jedan predstavnik iz Kantonalnog i jedan predstavnik iz Županijskog saveza).

Kako smo uspjeli saznati, današnje glasanje moglo bi biti tajno, na način da bi javnost ostala uskraćena za informaciju koji članovi Izvršnog odbora su eventualno podržali, a koji nisu, kandidata za selektora.

Ukoliko ni danas IO FSBiH ne uspije donijeti odluku, moguće da se u cijelu priču uključi Odbor za posredovanje i savjetovanje, kojeg, kako piše na stranici FSBiH čine Ivica Osim, Duško Bajević i Sead Kajtaz...

A to znači da bi o novonastalim problemima u bh. fudbalu mogle biti obaviještene Svjetska i Evropska fudbalska federacija, jer, kako piše u Statutu FSBiH:

- Odbor za posredovanje i savjetovanje, zajedno sa predsjednikom FSBiH, može da komunicira sa FIFA-om i UEFA-om o svojim aktivnostima, opservacijama i preporukama vezanim za funkcionisanje i kretanje unutar FS BiH, na osnovu odluke Izvršnog odbora FSBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.