open-navfaktor-logo
search
Nacionalni ključ
Počinju razgovori, kandidat i Igor Štimac, u FSBiH nemaju previše vremena
Kao što se moglo i pretpostaviti, kako dani prolazi, tako je sve više kandidata za upražnjenu klupu fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine.
25.09.2023. u 13:14
get url
text

VEZANI TEKST - FSBiH ima plan B: Legendarni bh. fudbaler sjeda na klupu Zmajeva?

Vahid Halilhodžić je bio prva želje čelnika FSBiH, ali je Vaha, kao i uvijek do sada, poručio da nije zainteresovan i bez okolišanja je otpilio čelnike Saveza.

Njegovo "ne" značilo je i početak licitacije za nasljednika Mehe Kodre. Za Faktor je iz FSBiH potvrđeno da je jedan od kandidata Vedad Ibišević, proslavljeni bh. golgeter, koji nas je svojim golom protiv Litvanije odveo na Mundijal, a potom u Brazilu protiv Argentine postigao prvi gol za Zmajeve na velikim takmičenjima...

Kao kandidat se spominje i Savo Milošević, koji je rođen u BiH, ali je nastupao za reprezentaciju Srbije. Nezvanične informacije govore da bi se sa njim danas u Beogradu trebali naći predsjednik Vico Zeljković i direktor reprezentacije Zvjezdan Misimović...

Kako je u FSBiH sve u znaku nacionalnog ključa, red je da se u "eter gurne" i jedan hrvatski trener. Odluka je pala na Igora Štimca, koji bi prema pisanju MeridianSportBH čak mogao napustiti klupu Indije, gdje mu je pozicija "labava". Prije Indije, Štimac je vodio Al-Shahania SC, Sepahan, Zadar, reprezentaciju Hrvatske i Zagreb.

VEZANI TEKST - Srbijanski mediji: Savo Milošević preuzima reprezentaciju BiH?

U FSBiH nemaju mnogo vremena kada je pitanju izbor Kodrinog nasljednika. Već 13. oktobra na rasporedu je meč 7. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine. Pozivi bi, kako bi se ispoštovao protokol, uskoro trebali otići na adrese internacionalaca.

Primjerice, Zlatko Dalić, selektor Hrvatske, danas je objavio listu imena na koje će računati u oktobarskim mečevima kvalifikacija za EURO. Mi još nemamo ni selektora. Neozbiljno za nekoga ko se nada da će zaigrati na smotri najboljih reprezentacija Starog kontinenta...

Kodro je smijenjen nakon pobjede protiv Lihtenštajna (2:1) i poraza od Islanda (0:1), a na klupi BiH sjedio je 49 dana. Prije njega kvalifikacije je počeo Faruk Hadžibegić koji je bez posla ostao nakon pobjede (Island 3:0) i tri poraza (Slovačka 0:2, Portugal 0:3 i Luksemburg 0:2). 

BiH je nakon šest kola na diobi četvrtog i petog mjesta samo sa teoretskim šansama da kroz kvalifikacije izbori plasman na EP. Novi selektor će imati zadatak da uigra tim za baraž koji ćemo igrati u martu naredne godine.    

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.