open-navfaktor-logo
search
Proširene liste
Podobni, a ne kvalitetni: Ko su nove sudije u Premijer ligi BiH?
Nova fudbalska sezona u Premijer ligi Bosne i Hercegovine počet će za desetak dana (17/18. jula), a u FSBiH se užurbano pripremaju za to.
06.07.2021. u 20:53
get url
text

Iako do prije nekoliko dana nismo znali kojih 12 klubova će igrati elitu, u bh. kući fudbala se pripremaju kao da je sve normalno. Tako će u petak, subotu i nedjelju biti održani seminari službenih lica.

Po ustaljenoj praksi koju je uveo novi predsjedik Vico Zeljković, seminari neće biti održani u Sarajevu, ali ni u Trening-kampu FSBiH u Zenici, nego u Tesliću.

Stiže i "Cazinski ljepotan" 

A novitet je da će sudijske liste biti proširene u odnosu na prošlu sezonu. Tako će na A listi biti četiri nova imena, a kako saznaje Faktor, to su: Mirza Kazlagić (Cazin), Benjamin Deljković (Sarajevo), Josip Martinović (Čapljina) i Velimir Drinić (Modriča).

VEZANI TEKST - Pred Skupštinu: Bošnjaci "prodali" FSBiH, hoće li to naplatiti Irfan Durić?

Ukoliko ime Mirze Kazlagića ukucate na Google, nećete pročitati ništa lijepo. Naprotiv, njegova historija ne ulijeva nadu da ćemo u predstojećoj sezoni gledati bolje suđenje, nego što je to bio slučaj u drugom dijelu prošle sezone. "Cazinski ljepotan", kako ga odmilja zovu u sudijskim krugovima, logično, rođen je u Cazinu, odakle je i Irfan Durić, potpredsjednik FSBiH. Treba li podsjećati kako je Durić bio jedan od ključnih "pijuna" Vice Zeljkovića prilikom postavljanja Ivayla Peteva za selektora BiH... Zanimljivo, imena dvojca iz Cazina prošle godine spominjala su se i u akciji VAR, odnosno dokumentu koji je na adresu Nogometnog saveza Federacije BiH stigao iz SIPA-e. 

Deljković se "proslavio" u baražu za plasman u Prvu lige Federacije BiH, kada je oštetio Borac iz Jelaha protiv Gradine (Srebrenik). Uporkos činjenici da je tada od kontrolora dobio ocjenu 7,9, "sudijske bosove" iz FSBiH to nije spriječilo da ga nagrade i čekiraju mu kartu za elitu.

A šta tek reći za Josipa Martinovića, koji nije briljirao prošle sezone, a uz svoje ime ima i jednu ocjenu 7,4! Ocjena koja bi mu bila karta za niži rang, a ne elitu... Ipak, prezime Martinović dobro kotira u FSBiH, kada su propusti u pitanju. Delegat Lazar Martinović iz Čapljine često je bio u medijima. Tako prije četiri godine na Pecari nije "čuo ni vidio" kako su Škripari, navijači Širokog Brijega, na početku utakmice pjevali hrvatsku domoljubnu pjesmu "Zovi, samo zovi", a potom su istakli parole posvećene ratnim zločnicima i istaknuli njihove fotografije...

"Sudija Drinić masakrirao Naša krila" - naslov je koji se mogao pročitati prije nekoliko godina, a koji govori o tome kakav sudija se vraća u PLBiH (sudio šest mečeva elite u sezoni 2013/14).

VEZANI TEKST - Ima li nepotizma u bh. kući fudbala: Jedan brat delegat, drugi direktor, u FSBiH šute

Iz Federacije BiH novi na B listi (pomoćnici) su Tarik Mulasmajić (Tešanj) i Marko Perić (Mostar). Iz entiteta RS to su Davor Maksimović (Doboj) i Božidar Ristić (Bosanska Gradiška).

Pilav - čovjek sa najviše funkcija

Početkom mjeseca Izvršni odbor FSBiH imenovao je novi/stari Komitet za sudije i suđenje. Dosadašnjoj trojici članova (Elmir Pilav, Hrvoje Turudić i Robert Zrilić) priključena su još tri člana - Adnan Alispahić, Miro Hrkač i Duško Vujičić.

Također, istog dana usvojene su Izmjene i dopune Pravilnika o sudijama i suđenju FSBiH, a koje idu u prilog pojedinim članovima Komiteta. U praksi, to znači da se, recimo Elmiru Pilavu, čovjeku sa najviše funkcija u bh. fudbalu, otvorila mogućnost za još jednom funkcijom. On će ubuduće moći biti i kontrolor/supervizor suđenja.

Da nije žalosno, bilo bi smiješno. Očito da nas očekuje "zanimljiva" sezona, nadamo se samo da neće biti "cirkus" kakvom smo svjedočili u proljetnom dijelu prošle sezone.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.