open-navfaktor-logo
search
Akcija u Španiji
Policija upala u fudbalski savez u okviru istrage o Barceloninom plaćanju sudijskih zvaničnika
Španska policija upala je u četvrtak u kancelarije Fudbalskog saveza te zemlje, u okviru istrage o višemilionskom iznosu koji je Fudbalski klub Barcelona uplatio bivšem potpredsjedniku španskog sudijskog odbora, prenosi Anadolu.
28.09.2023. u 14:12
get url
text

Guardia Civil potvrdila je agenciji AP da je njena policija pretražila urede sudačkog odbora u sjedištu saveza u blizini Madrida. Policija je saopćila da nije izvršila nijedno hapšenje i da postupa po naredbi sudije Joaquina Aguirrea, koji istražuje slučaj za sud u Barceloni.

U martu su državni tužioci formalno optužili Barcelonu za korupciju u sportu, lažno upravljanje i falsifikovanje dokumentacije. Tužioci su rekli da je klub u periodu od 2001. do 2018. godine platio Joseu Mariji Enriquezu Negreiri, bivšem sudiji koji je bio dio sudijskog odbora od 1994. do 2018. godine, 7,3 miliona eura.

Aguirre je u četvrtak formalno dodao novu optužbu istrazi, rekavši da postoje indicije da je između Barcelone i Negreire došlo do podmićivanja. Optužba za mito zamjenjuje dosadašnju optužbu za korupciju u sportu.

Barcelona je negirala bilo kakvo kršenje zakona ili sukob interesa, navodeći da je platila tehničke izvještaje o sudijama, ali nikada nije pokušala utjecati na njihove odluke u utakmicama.

Prikupljanje izvještaja o sudijama je uobičajena praksa u Španiji i klubovi mogu platiti drugim kompanijama ili ih pripremiti interno, kao što to sada čini Barcelona. Međutim, plaćanje velikih iznosa novca za izvještaje osobi iz sudijskog odbora nije uobičajeno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.