open-navfaktor-logo
search
Zmajevi druga opcija
Postaje li BiH rezervna domovina fudbalerima?
Kada je birao između Njemačke i Bosne i Hercegovine - odabrao je Njemačku. Kada Njemačka više nije bila opcija, loš izbor nije ni fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine.
21.02.2024. u 19:59
get url
text

VEZANI TEKST - FIFA potvrdila: Ranije nastupao za Njemačku, sada može igrati za Zmajeve
 

Riječ je o Denisu Huseinbašiću, fudbaleru bundesligaša Kelna kome je FIFA odobrila promjenu sportskog državljanstva, tako da fudbaler rođen 2001. godine nema smetnji da obuče dres BiH.

Postaje li BiH rezervna domovina fudbalerima koji žele napraviti iskorak u karijeri, nastupom u reprezentaciji podići sebi tržišnu vrijednost, a u istom momentu do zadnjeg momenta vagati u čijem dresu će nastupiti?

Kada je reprezentacija u pitanju, tu bi odnos morao biti čist, jasan, zbog saigrača, svlačionice, javnosti, navijača. Za reprezentaciju se baca na glavu, igra se srcem, ne taktizira se. Novac se zarađuje kod poslodavca. U nacionalnom timu postaje se idol nacije.

- Nema dileme. Naš je sto posto. Rekao je da će igrati za Bosnu i Hercegovinu - izjavio je o Huseinbašiću 2022. godine direktor Zmajeva Zvjezdan Misimović.

I nije obmanuo. Samo što je Huseinbašić prethodno, umjesto da krene sa Zmajevima u kvalifikacije za EURO, prihvatio poziv Njemačke i otišao igrati Evropsko prvenstvo za igrače do 21 godine.

- Volio bih da je drugačije bilo, ali sviđalo se to meni ili ne, odluku moram da poštujem. Znam da smo sve učinili što je do nas - reći će u jednom razgovoru bivši selektor Zmajeva Faruk Hadžibegić.

Huseinbašić će, sasvim je izvjesno, biti na spisku reprezentacije Bosne i Hercegovine za predstojeći play-off za EURO.

- BiH je domovina mojih roditelja, tamo sam bio svake godine kao dijete. Ja sam pola Nijemac, pola Bosanac, govorim jezik i odrastao sam u toj kulturi. Tako da mi je zemlja veoma važna - izjavio je Huseinbašič koncem 2022. njemačkim medijima

Veznjak je ove sezone skupio ukupno 18 nastupa u svim takmičenjima. Tri puta je asistirao, a nije se upisivao u strijelce. U prethodnoj sezoni on je bio nešto uspješniji, jer je pogađao ukupno devet puta u svim takmičenjima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.