open-navfaktor-logo
search
Neopravdani izostanak
Postupak pokrenula dva čovjeka: Šta kaže Pravilnik na osnovu kojeg je FSBiH suspendovao Ahmedhodžića?
Fudbalski savez Bosne i Hercegovine suspendovao je danas defanzivca Zmajeva Anela Ahmedhodžića nakon što se igrač Sheffield Uniteda nije pojavio na okupljanju u pripremama Zmajeva pred mečeve s Lihtenštajnom i Islandom.
06.09.2023. u 19:15
get url
text

Ahmedhodžić je suspendovan do daljnjeg i protiv njega će biti pokrenut disciplinski postupak u skladu s važećim propisima FSBiH i Pravilnika o reprezentacijama FSBiH koji datira iz 2014. godine.

- Anel Ahmedhodžić se nije pojavio na okupljanju u zakazano vrijeme, iako je od strane njegovog kluba Sheffield Uniteda dostavljen medicinski izvještaj koji potvrđuje da njegova povreda nije ozbiljnije prirode.

VEZANI TEKST - Fudbalski savez BiH suspendovao Anela Ahmedhodžića
 

Članovi stručnog štaba i medicinskog tima su bezuspješno pokušali stupiti u kontakt sa Ahmedhodžićem. Niti jedan igrač nije izuzet od odgovornosti dolaska na pripreme reprezentacije, osim kada se radi o objektivnim okolnostima i sportskoj povredi. Kako se ovdje ne radi o sportskoj povredi koja sprečava njegov dolazak i boravak na pripremama u Sarajevu, Anel Ahmedhodžić je suspendovan do daljnjeg i protiv njega će biti pokrenut disciplinski postupak - poručili su iz krovne kuće bh. fudbala.

U članu 12 spomenutog Pravilnika piše da se pozvani igrač dužan odazvati na pripreme i nastupe državne reprezentacije, a u narednom članu navedeno je da za reprezentaciju ne mogu nastupiti igrači koji su pod suspenzijom ili kaznom bilo kojeg disciplinskog organa.

- U slučaju da se protiv igrača vodi disciplinski postupak bez suspenzije, relevantni selektor odlučuju o pozivanju takvog igrača zavisno od disciplinskog prekršaja - navedeno je u članu 13.

Član 18 govori o tome šta su opravdani razlozi odsustva iz reprezentacije.

- Učešće u reprezentaciji igrač može otkazati samo iz opravdanih razloga. Opravdanim razlogom smatra se smrtni slučaj ili teška bolest u užoj porodici, teža povreda ili bolest. Igrač je u slučaju teže povrede ili bolesti obavezan doputovati u zakazano mjesto, osim u izuzetnim slučajevima, koje su predmet odobrenja selektora, na prijedlog doktora odnosno državne reprezentacije.

VEZANI TEKST - Meho Kodro uputio novi poziv
 

- Stepen povrede igrača ili njegove bolesti će utvrditi doktori reprezentacija FSBiH. Ukoliko doktori reprezentacije smatraju da igrač treba biti dodatno pregledan, isti je dužan odazvati se pozivu na dodatni pregled u roku od 24 sata. U slučaju neodazivanja i nedolaska na dodatni ljekarski pregled, smatrat će se da je igračev izostanak neopravdan - piše u članu 18.

U članu 19 navedeno je:

U slučaju da se pozvani igrač ne može odazvati pozivu, dužan je o tome pismeno obavijestiti selektora putem Administracije FSBiH. Pismeni otkaz sa obrazloženjem koje se šalje u roku od 48 sati od prijema pismenog poziva, može umjesto igrača poslati i njegov klub.

VEZANI TEKST - Nije mu prvi put: Ahmedhodžić i ranije u reprezentaciji BiH napravio sličnu stvar
 

- Igrač koji otkaže nastup u državnoj reprezentaciji zbog povrede ili bolesti, dužan je uz otkazivanje nastupa priložiti svu prateću medicinsku dokumentaciju, koja je vezana uz povredu ili bolest, zbog kojih se otkazuje učešće u reprezentaciji.

- Protiv igrača koji bez opravdanog razloga zakasni ili se ne odazove na pripreme i nastup u reprezentaciji, na zahtjev selektora će biti podnesena disciplinska prijava Disciplinskoj komisiji FSBiH - piše u članu 20 i 21 Pravilnika o reprezentacijama.

U konkretnom slučaju, a što je FSBiH potvrdio na web stranici, postupak suspenzije Anela Ahmedhodžića je pokrenut na zahtjev selektora Mehe Kodre i direktora reprezentacije Zvjezdana Misimovića.

Ahmedhodžić je za Zmajeve debitovao u oktobru 2020. kod selektora Dušana Bajevića. Za bh. nacionalni tim odigrao je 21 utakmicu i postigao jedan pogodak. Ranije je branio boje omladinskih selekcija Švedske, za čiju reprezentaciju ima i jedan nastup u A timu, ali radilo se o prijateljskoj utakmici van FIFA termina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.