open-navfaktor-logo
search
Finansijski problemi
Poznati portugalski klub na koljenima: Igrači bez plaće tri mjeseca, ostali uposlenici još duže
U portugalskom fudbalskom prvoligašu Boavisti igrači su se odlučili na očajnički potez - odbili su trenirati jer nisu dobili plaću za protekla tri mjeseca.
22.12.2023. u 14:09
get url
text

Finansijska situacija u ovom klubu je katastrofalna, a osim igrača još izraženije je osjete pripadnici radne zajednice. Naime, oni su bez plaće već četiri mjeseca.

S nadom da će odbijanje treniranja dovesti do rješenja ove situacije, fudbaleri su jučer stupili u štrajk, svjesni da do iduće utakmice i gostovanja kod Gil Vicentea 30. decembra ima dovoljno vremena da jedan preskočeni trening ne utječe na njihovu izvedbu.

Boavista je klub iz grada Porta i smatra se najuspješnijim portugalskim klubom izvan velike trojke tamošnjeg fudbala (Benfica, Sporting Lisabon, Porto). Osvojili su jedno prvenstvo, pet kupova i tri superkupa. Klub je osnovan prije 120 godina, ali sada proživljava teške trenutke.

Ne tako davno stvari su bile divne. Boavista je u prvom kolu aktuelne sezone na svom terenu savladala Benficu (3:2), a poslije pet kola bili su vodeći tim tamošnjeg prvenstva, sa četiri pobjede i jednim remijem, odnosno 13 od mogućih 15 bodova.

Međutim, kako je vrijeme odmicalo, došlo je do rasula. Novac je prestao redovno dolaziti, to se osjetilo na raspoloženju fudbalera.

Boavista je upala u crnu rupu u kojoj mjesecima već ne može pobijediti nikoga i trenutno se nalazi na 11. mjestu, sa samo četiri boda iznad zone ispadanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.