open-navfaktor-logo
search
Delikatna situacija
Pravna komisija FSBiH poput visokog predstavnika: Izražavamo zabrinutost
Ma koliko neko ozbiljno shvatao ovu situaciju, ona je potencijalna prijetnja nastupu Zmajeva u baražu za EURO 2020
18.12.2019. u 08:21
get url
text

Pravni komitet Fudbalskog saveza BiH (FSBiH) na sjednici održanoj 17. decembra razmatrao je Informaciju o Zaključku Republičke uprave za inspekcijske poslove od 13. decembra 2019. godine, koju je dostavio Fudbalski savez Republike Srpske.

Podsjećanja radi, Inspektorat RS-a prošle sedmice zabranio je rad Fudbalskom savezu RS-a sve dok se ne ispune zahtjevi i održe sjednice IO FSRS i Skupštine, što je učinjeno u samo nekoliko dana kasnije, da bi sinoć na vanrednoj sjednici Skupštine glasovima 44 delegata nakon 12 godina na predsjedničkoj funkciji FSRS bio smijenjen Mile Kovačević.

VEZANA VIJEST - Predsjednik FSRS: Ko je zakazao Skupštinu? Neformalnim sastancima ne prisustvujem

- Pravni komitet FSBiH je na ovoj sjednici potvrdio da je dana 21. augusta 2019. godine dostavio svoje Mišljenje, a u vezi s pitanjem mogućnosti eventualnog sazivanja Vanredne skupštine Fudbalskog saveza Republike Srpske, te pitanje izjašnjavanja o radu i glasanja o povjerenju ili nepovjerenju predsjedniku FSRS.

U vezi s razmatranom Informacijom o Zaključku Republičke uprave za inspekcijske poslove, Pravni komitet FSBiH je stava da nije nadležan cijeniti osnovanost ili ispravnost navedenog Zaključka - navodi se u saopćenju krovne kuće bh. fudbala.

"Izražavam zabrinost" obično je rečenica koju u delikatnim političkim situacijama u Bosni i Hercegovini koristi visoki predstavnik, no čini se da su ovoga puta i fudbalski funkcioneri posegnuli za poznatom frazom Valentina Inzka.

- U pogledu navedenog Zaključka Republičke uprave za inspekcijske poslove, Pravni komitet FSBiH izražava zabrinutost zbog eventualnih posljedica sa kojima bi se članovi FSBiH ili FSBiH mogli suočiti prilikom rješavanje spornih situacija ili provođenje bilo kakvih internih procedura, kada ono bude obavljeno uz intervenciju organa javne vlasti, budući da je navedeno postupanje protivno pozitivno-pravnim propisima FIFA-e, UEFA-e i FSBiH - poruka je Pravnog komitet FSBiH.

Ma koliko neko ozbiljno shvatao ovu situaciju, ona je potencijalna prijetnja nastupu Zmajeva u baražu za EURO 2020 jer FIFA i UEFA već odavno imaju nulti stepen tolerancije na miješanje politike u bilo kakva fudbalska pitanja, što znači da bi nas mogla zadesiti sudbina iz 2011. godine kada je FSBiH suspendovan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.