open-navfaktor-logo
search
Bez odgovornosti
Predložio Bugarina: Misimović napredovao, Petev otišao
Zvjezdan Misimović prije dvije godine izvukao je asa iz rukava u liku i djelu Ivayla Peteva i predložio ga za selektora fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine.
06.01.2023. u 10:20
get url
text

Misimović je tada obavljao dužnost savjetnika Izvršnog odbora za fudbal, a njegov prijedlog je prošao na sjednici "fudbalske vlade". Petev je postao selektor, ispred Sergeja Barbareza koji je bio druga opcija. Takav izbor podijelio je i navijače.

VEZANI TEKST - Svi incidenti: Mitraljezac Misimović "izrešetao" Sušića, "prodao" saigrače, Ćiro Blažević ga optužio za izdaju
 

- Cijela država ga je dočekala na nož. No, kroz razgovore koje smo obavili, uvjerio sam se u njegove kvalitete. Ne samo trenerske, nego i ljudske. To je prepoznala i ekipa te sada za njim ide bez kompromisa. Ginu i za njega, što se vidi na terenu - rekao je, između ostalog Misimović pred kraj kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u kojima je BiH osvojila mršavih sedam bodova, što je statistički bio najslabiji učinak bh. nacionalnog tima u kvalifikacionom ciklusu.

Uprkos tome, Misimović, kao i njegov nadređeni Vico Zeljković, branili su Peteva, vjerujući u projekat, rezultat. I kada je bugarski stručnjak dolazio na klupu govorilo se o projektu EURO 2024.

Na putu ka cilju BiH je u 2022. godini osvojila B diviziju Ligu nacija, što je rezultat koji je donio povoljniji žrijeb u kvalifikacijama i osiguran baraž za Evropsko prvenstvo.

VEZANI TEKST - Zvjezdan Misimović direktor fudbalske reprezentacije BiH

U međuvremenu Misimović je napredovao u hijerarhiji. Umjesto pozicije savjetnika početom novembra ove godine imenovan je za direktora A reprezentacije BiH.

Misimovićev prvi zadatak bio je selektorska križaljka. Petev je dobio otkaz, odnosno nije mu produžen ugovor. Znači li to da su Misimović i njegovi šefovi poslije dvije godine progledali i priznali da je dolazak bUGARINA na klupu Zmajeva bio greška?

Izvršni odbor FSBiH jednoglasno je za novog kormilara BiH imenovao Faruka Hadžibegića. Iskusni Sarajlija će povesti Zmajeve u kvalifikacije za Evropskog prvenstvo, a plasman u Njemačku jedini je cilj.

Kvalifikacije počinju u martu i završavaju u novembru. BiH igra u grupi s Portugalom, Islandom, Slovačkom, Luksemburgom i Lihtenštajnom. Od ishoda kvalifikacija zavisit će i trajanje Hadžibegićevog mandata. Ukoliko Zmajevi grupu ne okončaju među dvije najbolje selekcije u grupi, to će značiti i Hadžibegićev kraj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.