open-navfaktor-logo
search
Joan Laporta
Predsjednik Barcelone negirao umiješanost u korupciju u sudijskoj organizaciji
Predsjednik katalonskog fudbalskog velikana Barcelone Joan Laporta rekao je na konferenciji za novinare da "klub nikada nije učinio ništa da bi stekao prednost u takmičenjima na nedozvoljen način", prenosi francuska novinska agencija AFP.
17.04.2023. u 14:32
get url
text

Katalonski klub je pod istragom jer je navodno platio Joseu Mariji Enriquezu Negreiru, bivšem potpredsjedniku tehničkog komiteta sudija, oko 7,3 miliona eura za manje od 20 godina, između 1994. i 2018. godine.

Fudbalski klub Barcelona je početkom mjeseca pozvao na ostavku predsjednika španske fudbalske lige Javiera Tebasa. Kao razlog navedeno je davanje lažnih informacija tužiocima koji istražuju isplate kluba bivšem fudbalskom sudiji.

Barcelona insistira da su isplate bile legitimne. Laporta je žestoko negirao krivicu, dodajući da je sve to dio "prljave kampanje" ocrnjivanja kluba koji je trenutno u vrhu španske lige.

Španski tužioci stavili su Barcelonu i njene bivše predsjednike Josepa Mariju Bartomeua i Sandra Rosella te Negreiru pod nadzor pod sumnjom za korupciju.

Predsjednik La Lige Tebas je prošlog mjeseca, kada je izbila afera, rekao da se španski fudbal suočava s najgorom krizom u historiji zbog korupcije u sudijskoj organizaciji, u koju je, prema njegovim riječima, umiješana i Barcelona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.