open-navfaktor-logo
search
Mile Kovačević
Predsjednik FSRS: Ko je zakazao Skupštinu? Neformalnim sastancima ne prisustvujem
Kovačević je naglasio da je "lopta prebačena u dvorište FSBiH", te da se ne boji suspenzije
17.12.2019. u 15:40
get url
text

Mile Kovačević, predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske i član Izvršnog odbora Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, neće prisustvovati večerašnjoj Vanrednoj sjednici Skupštine FSRS.

Sjednicu su zakazali fudbalski opozicionari u RS-u, predvođeni Vicom Zeljkovićem, predsjednikom FK Borac.

- Ne znam ko je zakazao Skupštinu? Ne prisustvujem neformalnim sastancima - kazao je Mile Kovačević u razgovoru za Faktor, kazavši da je Pravni komitet FSBiH i danas potvrdio mišljenje koje je u oktobru stiglo iz UEFA-e, prema kojem se moraju poštovati statutarni principi:

- Pravni komitet FSBiH i UEFA imaju isto mišljenje. Ne možemo biti pametniji od pape.

Iz Pravnog komiteta UEFA-e u oktobru je stigao dopis u kojem je potvrđeno:

- Glasanje o povjerenju protiv aktuelnog predsjednika FSRS ne može biti stavljeno na dnevni red vanredne sjednice Generalne skupštine FSRS zbog toga što:

1. Statut FSRS, kao ni Statut FSBiH, ne predviđa takvu mogućnost;

2. Mandat predsjednika FSRS može jedino prestati pod uvjetom koji su specificirani u članu 19. Statuta FSRS.

Dopis iz UEFA-e koji je na adresu FSBiH stigao u oktobru 

Prvi čovjek fudbala u manjem bh. entitetu, u fudbalskom žargonu, naglasio je da je "lopta prebačena u dvorište FSBiH", te da se ne boji suspenzije.

- Sve je otvoreno. Ne priželjkujem i ne želim da nam se dogodi suspenzija. Želim samo da se poštuju statutarni principi - ističe Kovačević, koji je potvrdio da je još na snazi odluka o zabrani FSRS, koju je donijela Republička uprava za inspekcijske poslove:

- Ne znam kako je ova neformalna grupa mogla zakazati Skupštinu i kako je mogla raditi bilo šta ako je na snazi zabrana rada? Izgleda da za njih to ne važi.

Zbog svega što se događa u Savezu sa sjedišnjem u Banjoj Luci mogli bi ispaštati i fudbalski A reprezentativci BiH, koj bi mogli biti uskraćeni igranja baraža za EURO ukoliko bi FIFA i UEFA suspendovali Fudbalski savez BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.