open-navfaktor-logo
search
Sportske igre mladih
Predsjednik UEFA-e novi ambasador, čestitao mu i Edin Džeko
Igre su najljepša priča Evrope i trebaju našu punu podršku u promociji sporta i sportskog načina života, poručio je Dijamant
12.12.2019. u 14:50
get url
text

Smaragdna dvorana hotela Esplanade u Zagrebu ugostila je jučer vodeće osobe iz političkog i sportskog svijeta regije, a na svečanoj ceremoniji Aleksander Čeferin je proglašen ambasadorom Sportskih igara mladih.

Plaketu mu je predao najdugovječniji ambasador SIM-a Predrag Mijatović.

- Malo je ljudi koji u ovim populističkim vremenima stavljaju dobro ispred svojih interesa, kao što to čine Zdravko i njegov tim. Sport je zdravlje i dijeli pozitivne vrijednosti, a ja ću pokušat da budete ponosni na mene kao ambasadora - kazao je Čeferin u zahvalnom govoru.

Čestitke su mu uputili i svjetski poznati ambasadori SIM-a: Edin Džeko iz Rima, Luka Modrić iz Madrida, Nemanja Matić iz Manchestera, te Johannes Hahn, komesar Europske unije za proširenje.

- Srdačno vam čestitam na tituli ambasadora Sportskih igara mladih i želim vam dobrodošlicu u našu porodicu. Igre su najljepša priča Evrope i trebaju našu punu podršku u promociji sporta i sportskog načina života - poručio je Edin Džeko.

Čeferin se ovom prilikom pridružio Džeki, Miralemu Pjaniću, Modriću, Matiću, Mirzi Teletoviću, Džananu Musi, Vedadu Ibiševiću, Ivici Osimu te mnogim drugim ambasadorima Igara.

- Veliko mi je zadovoljstvo što vam mogu čestitati na ulasku u porodicu Sportskih igara mladih. Kao ponosni ambasador najveće amaterske manifestacije u Evropi, šaljem pozdrave iz Madrida, te sam siguran da će uz vaš angažman ovaj projekt još više rasti i napredovati - istakao je Luka Modrić u čestitci.

{$galerijaFotografija}

U sklopu programa predstavljen je i projekat Youth Sports Fair Chance, kojeg finansira Erasmus + Programa Evropske unije, a koji okuplja partnere iz sedam zemalja: Hrvatske, Bugarske, Slovenije, Italije, Makedonije, Srbije i BiH u trajanju dvije godine.

Predsjednik regionalnog odbora Sportskih igara mladih, Zdravko Marić, podijelio je i plakete dugogodišnjim partnerima Igara te istakao:

- Ono što je stvarno bitno za Igre je to da smo uspjeli postići mnogo na ovom našem teškom teritoriju u pogledu povezivanja djece. S ovog mjesta mogu stvarno obećati kako ćemo u budućnosti to još više činiti uz našeg novog ambasadora, Čeferina. Čeferin je upoznat i povezan sa situacijama u našim državama i zaista su sve njegove poruke kako djeca kroz Igre ne gledaju ko je iz koje države, koje je neko boje kože ili spola ono najvažnije što promoviramo u Igrama i što ćemo u budućnosti još više isticati.

Fudbal je najmasovniji sport u sklopu BH Telecom Sportskih igara mladih, a najmasovnija platforma je Coca- Cola Cup u kojem svake godine učestvuje više od 35.000 djece i mladih. Jačanje ženskog fudbala jedan je od strateških ciljeva UEFA-e i uz njenu podršku Sportske igre mladih će u 2020. godini pokrenuti turnire za ženski fudbal. Igre će i naredne godine nastaviti projekat "Fer igra za fer djetinjstvo" u saradnji sa Košarkaškim savezom BiH i uz finansijsku podršku USAID-a.

ceferin (1).jpg
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.