open-navfaktor-logo
search
Edis Kovačević
Predsjednik Želje: Amar Osim nije bio voljan da potpiše reprogram, bio je to veliki udar
Edis Kovačević, predsjednik FK Željezničar, u video obraćanju objavljenom na klupskoj Facebook stranici, govorio je o jako turbulentnom periodu u proteklom periodu.
31.03.2023. u 21:00
get url
text

Danas je bio posljednji dan za predavanje dokumenata za dobijanje licenci (PLBiH i UEFA takmičenja), a to se posebno odnosi na finansijski kriterij.

Posebno se osvrnuo na jedan detalj, odnosno na dug prema Amaru Osimu, kojem je tim sa Grbavice morao isplatiti 130.000 KM.

- Puno se radilo i to je tako. I treba da se radi, to nije sporno. Ono što nije bilo lijepo jeste da smo se suočili sa situacijom bivšeg uposlenika Amara Osima koji nije bio voljan da potpiše reprogram.

Amaru Osimu smo ponudili ono što smo mi mogli u tom trenutku. To njemu nije bilo dovoljno i nažalost bili smo u situaciji da moramo isplatiti sva njegova potraživanja po osnovu ugovora o radu. Jer taj ugovor o radu i ta potraživanja podliježu kriteriju licenciranja i radilo se o iznosu cirka 130.000 KM.

Naravno, to je bio veliki udar koji se desio, jer Amar Osim nije sam koji potražuje novac, Željezničar mora plaćati i druge svoje obaveze, od trenutnih i bivši uposlenika, preko Porezne uprave, obaveza po osnovu PDV-a, do dobavljača bez kojih ne možete igrati utakmice... Sve to treba plaćati, nije on bio sam.

Nažalost, on nije imao razumijevanja za nas. Ono što nas u neku ruku i boli jeste što smo mu u zadnjih godinu, njemu kao Amaru Osimu isplatili cirka 103.000 KM, na osnovu tih ranijih dugovanja. Znači, u zadnju godinu nije bio bez prijema novca od FK Željezničar. Nažalost, on se odlučio za drugu neku priču. Mi smo novac morali naći, inače ne bi bilo licence.

VEZANI TEKST - Željo isplatio Amaru Osimu 130.000 KM, novac klubu posudio Senad Misimović

Ono što je nama dodatno napravimo problem jeste da od Konyaspora nismo dobili novac (oko 400.000 KM) za transfer Amira Hadžiahmetovića u Bešiktaš.

S obzirom da smo bili u jednom takvom momentu, gdje ističu rokovi, gdje vam je novac prijeko potreban, a trebate osigurati licencu, jer bez licence je sva priča viška i nema je, mi smo zamolili prijatelje kluba, dobrostojeće, obratili im se u smislu kratkoročne pozajmice, koju ćemo vratiti čim sredstva legnu. Pitali smo nekoliko prijatelja i jedini koji nam je ponudio takvu vrstu pomoći je bio Senad Misimović. On nam je uplatio i dao pozajmicu i mi smo ta sredstva iskoristili za operativno poslovanje kluba - rekao je Kovačević, naglasivši kako je pozajmica bila jedina opcija za rješavanje ovog problema.

U nastavku pogledajte kompletno Kovačevićevo obraćanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.