open-navfaktor-logo
search
Edis Kovačević
Predsjednik Želje: Licenca? Optimista sam, prošle godine je sve bilo programirano da je ne dobijemo
Fudbalski klub Željezničar objavio je drugi dio razgovora sa Edisom Kovačevićem, u kojem predsjednik kluba odgovara na pitanja navijača, aktivnih članova u 2023. godini.
08.02.2023. u 21:27
get url
text

Navijače je zanimalo da li klub može povećati prihode od iznajmljivanja poslovnih prostora na stadionu i radi li Željo na tome da pomoćni teren na Grbavici dobije urbanističku i građevinsku dozvolu za gradnju na zelenoj površini, što bi u konačnici olakšalo prodaju, partnerstvo ili koncesiju.

- Radimo na tome i kada je u pitanju istok i kada je u pitanju sjever. Pomoćni teren i šumu koju imamo, 13,5 dunuma zemlje. To će sigurno olakšati ulazak investitora i to je nešto što ćemo tretirati javnim pozivom.

- Moramo našu imovinu staviti u funkciju. Imamo nešto što stoji, što je nama ogroman trošak. To se mora staviti u funkciju s ekonomskog aspekta da generiše prihode koji su potrebni klubu za servisiranje dugova koje imamo - rekao je Kovačević i nastavio:

- Stav kluba je da nema prodaje imovine. To nije nikad dobar znak domaćinskog poslovanja. Imovina treba da je u funkciji i da generiše prihode.  Svaki investitor kad čuje da ne može kupiti klub odmah se ohladi. Svako bi uložio da kupi klub, što nije moguće, jer naši zakonski propisi to ne dozvoljavaju. Uvijek to odmakne invenstitore od Želje, onda se traže druge mogućnosti u skladu sa zakonskim propisima.

Predsjednik Želje je kazao da je klub dužan 6,6 miliona KM bez kamata. Od toga 2,4 miliona KM otpada na dugove za porez, dug prema trenutnim i bivšim uposlenicima je cca milion KM, 1,9 miliona KM prema dobavljačima, kredit prema komercijalnoj banci 650.000 KM, a prema pozajmicama 700.000 KM.

Na pitanje da li je licenca za domaća i evropska takmičenja upitna, Kovačević je kazao: 

- Prošle godine smo uspjeli dobiti licence u vrlo teškim okolnostima, kada je sve bilo programirano da ih ne dobijemo. Očekujemo i ove godine da ćemo u tome uspjeti. Gubitak licence znači gubitak svega. To se ne smije desiti. Radimo na tome da sve bude kako treba. Javnost ćemo obavijestiti na vrijeme ukoliko ne bude kako treba. Optimista sam.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.