open-navfaktor-logo
search
Odluka čelnika
Premier liga suspendovala Abramovicha sa pozicije direktora Chelseaja
Upravni odbor Premijer lige suspendovao je Romana Abramovicha sa mjesta direktora Chelseaja, javlja BBC.
12.03.2022. u 14:41
get url
text

- Nakon što je Vlada Velike Britanije uvela sankcije, Upravni odbor Premijer lige suspendovao je Romana Abramovicha sa mjesta direktora kluba. Odluka odbora ne utiče na sposobnost kluba da trenira i igra svoje utakmice, kako je navedeno u uslovima licence izdate od strane Vlade koja ističe 31. maja 2022 - piše u saopćenju.

VEZANI TEKST - Chelseaju blokiran bankovni račun

Vlada Velike Britanije navodno je dala posebno odobrenje, koje će omogućiti prodaju kluba uprkos sankcijama. Međutim, uslov da se to dogodi bio bi da Abramovich ne dobije ništa od prihoda.

Podsjetimo, Abramovich, koji je negirao bliske finansijske veze s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom ili Kremljom, posljednjih dana je pod sve većim pritiskom javnosti, kaže da prodaja neće ići tako brzo. Rekao je da neće tražiti da mu se otplate krediti u iznosu od 1,5 milijardi funti koje je dao klubu.

Lider laburista Sir Keir Starmer pozvao prije nekoliko dana 55-godišnjeg Abramovicha da se suoči sa sankcijama, rekavši da je on "osoba od interesa za Ministarstvo unutrašnjih poslova zbog njegovih veza s ruskom državom".

Chelsea trenutno može da nastavi da trenira i da igra, ali klub ne može da se proda, ne može da prodaje i dovodi igrače, a sada ne mogu ni da koriste sredstva koja imaju, pa tako ne mogu da plaćaju plate.

Opstanak kluba je doveden u pitanje, tako da je narednih nekoliko dana ključno u riješavanju ove situacije.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.