open-navfaktor-logo
search
Strateški potezi
Premijer liga BiH je "najluđa" na svijetu
AUTOR: S. Selimović
20.06.2024. u 13:19
get url
text
Teško da je nekada negdje u fudbalu zabilježeno ono što se upravo dešava Bosni i Hercegovini i njenom elitnom rangu.
Treneri koji su osvojili trofeje, titule prvaka, Kupa, izborili izlazak na euroscenu i ispunili ciljeve, jednostavno su preko noći zamijenjeni, ostali bez ugovora, otišli svojom voljom, ili voljom čelnika klubova. Sasvim svejedno.
U pauzi pred novu sezonu čak sedam premijerligaških timova zamijenilo je šefove stručnih štabova.
Vinka Marinovića, trenera Borca, aktuelnog prvaka BiH i finaliste Kupa BiH, naslijedio je Mladen Žižović. Marinović je otišao pred start priprema jer, navodno, ima primamljivu ponudu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.
Danas se rokada na klupi desila i kod osvajača Kupa BiH, viceprvak države - ekipe Zrinjskog. Sa trenerom Željkom Petrovićem raskinut je ugovor, a njegov zamjenik bit će Marko Ivanković.
I Veležov start priprema bio je šokantan. Najavljeno je da će pressicu u klubu održati predsjednik Senad Kevelj i trener Dean Klafurić. No, pojavio se samo Kevelj i saopćio da Klafurić odlazi. Kasnije je njegov menadžer objasnio da je hrvatski strateg "emocionalno" potrošen.
To nije sve, jer sada već tradicionalno, trenerska rokada dogodila se i na Koševu. Umjesto Simona Rožmana na kormilo kluba stigao je Zoran Zekić.
Posušje je, ne svojom voljom, bilo primorano na promjenu, a Denisa Ćorića koji je na klupi Željezničara zamijenio Dinu Đurbuzovića, naslijedio je Duško Vranešević.
Toni Karačić vratio se u Široki Brijeg, naslijedivši Borisa Pandžu koji je priveo prethodnu sezonu kraju nakon što se klub zahvalio na saradnji Dini Skenderu.
Trenutno za trenerom traga i Igman, a najbliži poslu u Konjicu je iskusni strateg Husref Musemić.
Zasad, pred start nove sezone, svoje ugovore sačuvali su Vlado Jagodić (Sloga) i Admir Adžem (GOŠK).
Izvjesno je da neće biti promjena ni na klupama novopečenih premijerligaša - Slobode (Zlatan Nalić) i Radnika (Velibor Đurić).
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.