open-navfaktor-logo
search
Veliko iznenađenje
Presedan u regionalnom velikanu: Igračima Dinama kasne plaće, ima li razloga za brigu
Fudbaleri zagrebačkog Dinama vraćaju se danas pripremama za utakmicu Superkupa s Hajdukom (subota), a trener Igor Bišćan kreće u konačnu potragu za startnih 11 na početku sezone. Kostur ekipa ima, ostala je tek jedna, možda dvije nedoumice. Naravno, ako neko u međuvremenu ne napusti Maksimir i poremeti plan Dinamovom treneru. S reprezentativcima u ekipi, Modri sigurno i dalje imaju respektabilan tim za ovaj početak sezone.
10.07.2023. u 09:31
get url
text

Ali nije sve u Dinamu tako idilično, niti kad je ekipa u pitanju. Naime, kako saznaje Germanijak, u Dinamu se dogodilo nešto čemu nismo svjedočili godinama, tačnije, više od 12 godina; dakle, Dinamovim igračima kasni isplata ugovornih rata!

Ne radi se ni o čemu katastrofičnom i kataklizmičkom, novac je trebao sjesti na račun do 30. juna (sjeda svaka tri mjeseca), možda se sve riješi ove sedmice uoči Superkupa, možda već i tokom ponedjeljka igrači na račun dobiju taj zaostatak, međutim, sama činjenica da novac kasni izazvao je laganu nervozu u Dinamovoj svlačionici. Jer niko na to nije navikao!

Ako je nešto u Dinamu neupitno štimalo, uprkos svemu što je klub prolazio - od optužnica i presuda, preko izvlačenja novca do sukoba s navijačima i borbe oko vođenja klupske politike - bila je redovna isplata svih plaća i ugovora! I upravo je taj detalj Dinamu omogućio, između ostalog, da može dovesti kvalitetne igrača inostranstva, pojačanja, a da su igrači iz domaće lige hrlili u Maksimir.

Za razliku od mnogih klubova čak i iz jačih liga, poput Italije, Dinamo je tu bio dosljedan, igrači su znali da će na vrijeme dobiti svoj novac. Posljednji put isplata je kasnila još početkom 2012. godine, bila je to posljedica teškog poraza od Lyona (1:7) u Ligi prvaka pa, može se reći, čak i dio pedagoške mjere, da se igrače malo pritisne i motivira.

O plaćama i ugovorima pričalo se intenzivno prije tri godine, na početku pandemije, kad su u Maksimiru odlučili malo skresati ugovore. Nije to u prvi trenutak najbolje prihvaćeno u svlačionici, pregovoralo se sa igračima o tome, na kraju je postignut dogovor o privremenom smanjenju ugovora, koji su igračima na staro vraćeni i prije predviđenog roka.

I zato je ovaj slučaj opasan i upozoravajući presedan. Neće niko ostati praznih džepova u Dinamovoj svlačionici, ugovori će sjesti, a priljev novca tokom ljeta tek se očekuje od raznoraznih transfera, novih i starih, modra blagajna uskoro bi opet mogla biti puna, ali nikad nije dobro kad se pročuje da kasni novac, loš glas brzo se proširi fudbalskim svijetom.

U trenucima kad Dinamo ima problema s nagovaranjem igrača iz inostranstva na dolazak u HNL, kad Dinamo treba krenuti u jednu od najvažnijih sezona u ovom desetljeću (zbog plasmana u Superligu prvaka iduće godine), kasne isplate igračima. Kako je do toga uopće došlo?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.