open-navfaktor-logo
search
Grbavica u plamenu
Prije 28 godina srpski agresor zapalio je dom FK Željezničar
Grbavica je jedno od većih, ali i najpoznatijih sarajevskih naselja koje je tokom rata bilo pod kontrolom vojske bosanskih Srba, koji su uz pomoć JNA početkom 1992. godine okupirali ovo naselje.
04.05.2020. u 09:18
get url
text

Ono po čemu je naselje Grbavica posebno poznato i što je simbol ovog naselja je svakako stadion Grbavica. Četvrtog maja 1992. godine stadion Grbavica zapalio je srpski agresor.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, stadion Grbavica predstavljao je prvu borbenu liniju, a zapadna tribina (drvena), prenesena sa stadiona "6. april" sa Marijinog Dvora prilikom same izgradnje stadiona, zapaljena je, dok je dio stadiona miniran. Zajedno s tribinom izgorilo je i nestalo ukupno 316 pehara. Od toga su 42 pehara predstavljala trofeje fudbalera FK Željezničar, a ostatak su bili trofeji ostalih klubova iz Sportskog društva Željezničar, koje je tada brojalo 14 klubova. Ipak, neki pehari koji su bili u prostorijama kluba na Marijinom Dvoru su sačuvani, pa i danas krase vitrine "plavog salona".

Nakon reintegracije Grbavice (19. mart 1996. godine) radnici i sportisti Sportskog društva Željezničar, zajedničkim snagama, izvršili su obnavljanje stadiona i pomoćnih terena, a nakon toga je ponovo izgrađena drvena zapadna tribina.

Prva poslijeratna utakmica na Grbavici odigrana je 2.maja 1996. Između FK Željezničara i FK Sarajeva, prenosi Historija.ba.

Stadion Željezničara je uz zeničko Bilino polje danas jedan od najmodernijih sportskih borilišta u našoj državi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.