open-navfaktor-logo
search
Sve popularniji
Prkose koronavirusu: U Nikaragvi se igra fudbalska liga, zemlje Evrope žele TV prijenos
Fudbal u Nikaragvi nikada nije bio ovako popularan, koliko je postao usred globalne pandemije koronavirusa (COVID-19), javlja Anadolu Agency (AA).
16.04.2020. u 10:10
get url
text

U momentima kada je većina zemalja obustavila sportske aktivnosti u okviru restriktivnih mjera u cilju suzbijanje virusa, život se na nekim mjestima odvija skoro kao i ranije, kao što je slučaj i u ovoj centralnoameričkoj zemlji s preko 6,1 milion stanovnika.

U Nikaragvi se i dalje bez ikakvih problema igra fudbalska liga, kao i u Bjelorusiji, Burundiju i Tadžikistanu.

Čak i u Evropi, kontinentu s najprivlačnijim fudbalskim ligama na svijetu, žele prenositi utakmice nikaragvanske Lige Primere.

Jose Maria Bermudez, generalni sekretar Fudbalskog saveza Nikaragve, kazao je za list AS da su evropske TV stanice tražile da prenose njihove fudbalske utakmice.

Osim fudbalskih mečeva, u toj zemlji se i dalje održavaju takmičenja u boksu i bejzbolu, a organizovani su čak i maratoni koji su zabranjeni širom svijeta zbog masovnog prisustva učesnika.

Također, djeca u Nikaragvi i dalje pohađaju školu, granice su otvorene, dok su mjere društvene izolacije u toj zemlji skoro nepoznata praksa.

Rosario Murillo, potpredsjednica zemlje, promovisala je u martu obavezni skup za državne službenike, pod zanimljivim nazivom "Ljubav u doba COVID-19".

Predsjednik Daniel Ortega nije prisustvovao skupu, a u srijedu navečer je u obraćanju naciji govorio o pandemiji te je izrazio saučešće svima koji pate zbog COVID-19 i pozvao na "solidarnost i jedinstvo među svim ljudima".

S devet potvrđenih slučajeva koronavirusa i jednim smrtnim slučajem, Nikaragva je centralnoamerička zemlja s najmanjim brojem slučajeva zaraze, dok njeni susjedi Honduras i Kostarika imaju 419, odnosno 626.

Panamerička zdravstvena organizacija (PAHO) je 8. aprila javno dovela u pitanje odgovor vlasti Nikaragve na koronavirus.

- Izražavamo određenu zabrinutost zbog nedostatka socijalne distance u toj zemlji kao i zbog sazivanja masovnih okupljanja. Zabrinuti smo i zbog načina testiranja, pronalaska kontakata i evidentiranja slučajeva. Također, izražavamo određene zabrinutosti zbog neadekvatne prevencije - kazala je direktorica PAHO-a Carissa Etienne.

Neki igrači su također izrazili zabrinutost zbog cijele situacije, ali su fudbalski zvaničnici u Nikaragvi jasno poručili da se fudbalska liga u toj zemlji nastavlja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.