open-navfaktor-logo
search
Drugačiji odnos
Pušu novi vjetrovi u bazi Zmajeva na Ilidži
AUTOR: S. Selimović
30.05.2024. u 09:32
get url
text
Dolazak u Butmir
Dolazak u Butmir
FOTO: Didier Torche
Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je počela pripreme za prijateljske utakmice s Engleskom i Italijom. Iako Zmajevi u posljednje vrijeme bilježe očajne rezultate, prvog dana okupljanja moglo se vidjeti da u reprezentativnoj bazi pušu neki novi vjetrovi.
Igrači koji su povrijeđeni nisu izbjegli dolazak u glavni grad, nego su došli na okupljanje pozdraviti novog selektora Sergeja Barbareza i saigrače. Među njima su Rade Krunić i Amar Dedić. Ovaj drugi je, iako se zbog povrede nije našao na spisku za naredne dvije utakmice, odradio i trening u Butmiru, što jasno pokazuje koliko mu znači boravak među Zmajevima.
I za Seada Kolašinca je zbog povrede sezona ranije završena, ali on će sačekati s odmorom i naredne sedmice će kolege iz reprezentacije dočekati u Italiji.
Da nova ekipa oko reprezentacije BiH predvođena direktorom Spahićem, selektorom Barbarezom i njihovim saradnicima ništa ne prepušta slučaju otkrio je u srijedu i novopečeni bh. reprezentativac Nikola Katić.
- Kada je došao prvi poziv Emira Spahića, meni je to izgledalo profesionalno, kako bi trebalo da izgleda. On je došao kod mene kući, selektor je sjeo u avion i došao u Zurich, Saša Papac također, Ninoslav Milenković je toliko zvao, tražio, objašnjavao. Sve to je meni pokazalo da ovaj štab na mene računa ozbiljno i da se ja mogu upustiti u to, te da mogu promijeniti sportsko državljanstvo i doći tu - rekao je Katić, član Zuricha, koji je u prošlosti nastupao za selekciju Hrvatske.
Katić nije jedini novajlija u bh. timu jer je BiH uspjela pridobiti i Armina Gigovića, bivšeg kapitena U21 reprezentacije Švedske. O njemu se dosta spekuliralo prethodnih godina, ali ništa konkretno nije bilo. Sve dok Spahić s Gigovićem nije stupio u kontakt. Igrač danskog Midtjyllanda već je promijenio sportsko državljanstvo i stigao na okupljanje.
I Emir Karić, igrač Darmstadta, bivši omladinski reprezentativac Austrije, krenuo je u proceduru promjene sportskog državljanstva, a spominju se još neki fudbaleri.
Poruka iz reprezentacije je jasna. Za svakog igrača koji ispunjava uvjete da igra za BiH, a ima kvalitet i želju, vrata su otvorena.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.