open-navfaktor-logo
search
Počela sjednica
Raskol u Izvršnom odboru FSBiH, hoće li Zmajevi danas dobiti selektora?
Izvršni odbor Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici koja će se održati na Ilidži trebao bi donijeti odluku o novom selektoru Zmajeva.
04.01.2021. u 14:12
get url
text

Trebao, ali ne znači da će tako i biti. 

Evidentno je da u FSBiH nemaju jedinstven stav i da je došlo do raskola u Izvršnom odboru. 

Jedan dio članova, kao i većina javnosti u našoj zemlji, podržali su Sergeja Barbareza, koji je prijedlog Emira Spahića.

S druge strane, članovi IO okupljeni oko Vice Zeljkovića, budućeg predsjednika Saveza, na prijedlog Zvjezdana Misimovića favorizuju bugarskog stručnjaka. 

{$galerijaFotografija}

Da bi bio izabran nasljednik Duška Bajevića, po Statutu, on mora dobiti podršku najmanje 11 članova IO.

- Izvršni odbor donosi pravovaljane odluke ako za njih glasa više od dvije trećine prisutnih članova, od kojih jedan glas mora biti iz FSRS i dva glasa iz NSFBiH (po jedan predstavnik iz Kantonalnog i jedan predstavnik iz Županijskog saveza) - piše u Članu 38. Statuta, a koji se odnosi na kvorum za donošenje odluka i stupanje na snagu.

U prijevodu to znači da su za imenovanje Peteva, ako pretpostavimo da su Misimović i Zeljković osigurali glasove iz redova "srpske" i "hrvatske" komponente, potreban barem jedan glas "bošnjaka", jer izbor mora imati dvotrećinsku većinu i pri tome ruku, barem jednog, iz svih naroda (prilikom prve sjednice, dvojicu).

Matematika je jasno, ako danas uopće i dođe do glasanja...

IMG_20210104_133908.jpg
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.