open-navfaktor-logo
search
Fudbalski savez BiH
Reflektori na stadionima: Osigurano 2,3 miliona KM, gdje je posao završen, a gdje se pregovara
U toku ove godine završena je rekonstrukcija postojeće rasvjete na stadionima Pecara u Širokom Brijegu i Pod Bijelim brijegom u Mostaru
06.11.2019. u 16:34
get url
text

Fudbalski savez BiH je u augustu 2017. godine pokrenuo projekat unapređenja reflektorske rasvjete na stadionima BH Telecom Premijer lige BiH.

Neposredni povod je bila hitna rekonstrukcija rasvjete na stadionu Grbavica za potrebe odigravanja kvalifikacione utakmice BiH – Belgija. Međutim, u N/FSBiH su već razmišljali da to iskoriste  kako bi se susreti BH Telecom Premijer lige BiH mogli igrati u noćnim terminima, posebno u ljetnim mjesecima kada uvjeti za odigravanje utakmica u dnevnim terminima, na pojedinim stadionima, postaju skoro nemogući.

- Smatrali smo da večernji termni u ljetnim mjesecima mogu svakako povećati i posjetu stadionima i uticati na povećanje gledanosti utakmica Premijer lige  - saopćeno je.

N/FSBiH je osigurao nabavku i montažu reflektorskih tijela, te smo uradili i fotometrijski proračun za svaki stadion, a klubovi i lokalne zajednice su trebale da pripreme izradu i montažu trafo stanica, reflektorskih stubova sa temeljima i razvod elektroinstalacija.

- Za taj projekat Fudbalski savez BiH je dobio podršku od FIFA Forward programa u iznosu od 1.330.000 američkih dolara (2,3 miliona KM ). Zaključili smo ugovor sa Philips-om za nabavku minimalno 950 rasvjetnih tijela tipa ArenaVision MVF403 MHN SA 2000W/956 SI koji bi se montirali na odabranim stadionima, odnosno onim stadionima koji su dobili podršku lokalnih zajednica i sa kojima je NS/FSBiH potpisao ugovor o zajedničkoj realizaciji - dodaju iz krovne kuće bh. fudbala.

Rok za realizaciju kompletnog projekta je juni 2020.godine, a Izvršni odbor je u skladu sa tim propisao da reflektorska rasvjeta od sezone 2020/2021. bude obavezujući uslov za odigravanje utakmica na premijerligaškim stadionima.

U toku ove godine završena je rekonstrukcija postojeće rasvjete na stadionima Pecara u Širokom Brijegu i Pod Bijelim brijegom u Mostaru. U toku su pripreme za montažu stubova i instalacija na Gradskom stadionu u Bijeljini (montaža je planirana za sedam dana). U završnoj su fazi pregovori sa gradom Tuzla i FK Sloboda oko rekonstrukcije reflektorske rasvjete na stadionu Tušanj.  FK Velež je potpisao ugovor za isporuku stubova reflektorske rasvjete za početak 2020.godine, a za kraj  novembra je planiran početak radova na izradi temelja za te reflektorske stubove.

N/FSBiH je potpisao ugovor o realizaciji projekta sa gradom Prijedor i FK Rudar za proljeće naredne godine a prema informacijama koje smo dobili u ovom trenutku se radi i na planiranju sredstava u budžetu grada za 2021.godinu.

Općina Kakanj i FK Mladost bi trebali do kraja mjeseca potpisati ugovor sa N/FSBiH oko realizacije ovog projekta koja bi počela u proljeće naredne godine, kao u slučaju Grada Prijedora.

Na čekanju su aplikacije FK Borac iz Banja Luke i FK Slavija iz I.Sarajeva.

- Dinamika sadašnjih aktivnosti i potpisane obaveze od strane klubova i lokalnih zajednica garantuju da ćemo u sezonu 2020/2021. ući sa stadionima koji će imati reflektorsku rasvjetu u skladu sa UEFA standardima - zaključili su iz Saveza.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.