open-navfaktor-logo
search
Hrvatski stručnjak
Rendulić izdvojio dvojicu najvećih talenata Premijer lige BiH, nisu iz Zrinjskog
Krunoslav Rendulić, donedavni trener Zrinjskog, gostujući u podcastu Tribina govorio je o iskustvima u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.
29.11.2023. u 22:31
get url
text

Kao apsolutno najveću razliku između bh. elite i HNL-a naveo je da u Premijer ligi timovi moraju od prve minute imati jednog U21 igrača, a tri u zapisniku.

- Ne mislim da je to dobro rješenje, ne mislim ni da je to dobro rješenje za mlade igrače. Jer mlad igrač ako je dobar igrat će bez obzira na godine. Ako imaš kvalitet i ako si dobar, igrat ćeš i sa 18 i sa 22. Nebitno. Ne vidim neke benefite za mlađe igrače, čak suprotno. Jednostavno, mlad igrač ima zagarantovano mjesto bez obzira na to kako igra i u kakvom je stanju. Jednostavno, mora igrati - rekao je Rendulić.

Trener koji je ispisao historiju Zrinjskog osvojivši duplu krunu, a potom se i plasiravši sa Mostarcima u grupnu fazu Konferencijske lige, dodaje kako onda mladi igrač možda stvori lažnu sliku o sebi, misli da je superkvalitet, a kad izađe iz kvote mladih pokažu se problemi.

- Imao sam jedan takav primjer, da ne govorim imenom i prezimenom. Manje-više je bio standardnan u prvih 11 upravo zbog kvote mlađih igrača. Dosta je participirao u utakmicama, da bi sad završio u četvrtoj ligi. Mislim da je to neka medvjeđa usluga mlađim igračima. Po meni bi bilo puno bolje da tog pravila nema.

Naglasio je da bi prošle sezone, kod njega, Sučić i Ilinković igrali bez obzira na godine jer kvalitet je kvalitet.

Dodao je da postoji i razlika u infrastrukturi i da je ona u odnosu na Hrvatsku stepenicu ispod, ali da se u tom segmentu mnogo radi i da se uvjeti s terenima popravljaju.

Rendulić je mišljenja da bi bilo idealno da se Premijer liga BiH smanji na 10 klubova.

- Ligu treba skratiti na 10 ekipa. Ni kvalitetom, ni organizacijski, ni infrastrukturom, ne može se zadovoljiti liga sa 12 klubova. Druga liga treba biti jedinstvena, koliko god to s ovog aspekta izgleda kao naučna fantastika - jasan je hrvatski stručnjak.

- Ako imate u jednoj drugoj ligi 18 klubova, u drugoj 16, plus 12 iz Premijer lige. Toliko profesionalnih i poluprofesionalnih klubova je za bogatije zemlje i puno veće tradicije previše. To ne možete istrpiti. Po meni je rješenje smanjenje lige na 10, plus jedinstvena druga liga.

Bivši trener Zrinjskog mišljenja je da bh. elita ima dobru pokrivenost u domaćim medijima, a da su i utakmice dobro posjećene.

Na pitanje da izdvoji neke mlade igrače, kazao je da se u BiH može naći dobrih mladih igrača. Po njemu se trenutno izdvajaju dvojica talenata.

- Trenutno? Teško pitanje. Možda recimo mali Buljubašić u Sarajevu koji nadolazi, jako dobro igra Hasić u Sarajevu isto tako, koji je stigao iz Bešiktaša. Oni su relativno mladi i imaju kvalitet za dalji iskorak - rekao je Rendulić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.