open-navfaktor-logo
search
Loše vijesti
RS zabranio povratak navijača, sarajevski derbi pred praznim tribinama
Prvo kolo proljetnog dijela sezone Premijer lige Bosne i Hercegovine u fudbalu igrat će se bez prisustva publike.
22.02.2021. u 18:14
get url
text

VEZANI TEKST - Čerkez najavio: Naredne dvije sedmice ključne kada je u pitanju povratak navijača na tribine

To znači da će derbi na Grbavici između Željezničara i Sarajeva, koji je na rasporedu 1. marta od 17.30 sati, biti odigran ez prisustva publike.

Štab za vanredne situacije u RS-u odlučio je na današnjoj sjednici da najmanje do 5. marta neće biti dozvoljena publika na stadionama i u dvoranama.

Takva odluka i definitivna je rampa za povratak navijača na tribina, na čemu je insistirao Fudbalski savez Bosne i Hercegovine koji je 8. februara poslao dopise nadležnim institucijama. U molbi koju je FSBiH uputio Institutu za Javno zdravstvo RS i Federalnom zavodu za Javno zdravstvo zatraženo je da na utakmicama ne bude dozvoljeno prisustvo gostujućih navijača, a da ukupan broj gledalaca na jednoj tribini ne pralazi 10 posto od kapaciteta te tribine (ali ne više od 500 gledalaca po tribini), uz obaveznu distancu.

Ipak, današnja odluka Štaba za vanredne situacije u RS-u otklonila je mogućnost da će u prvom kolu proljetnog dijela sezone biti navijača.

- Do 5. marta 2021. godine dozvoljavaju se takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista isključivo bez prisustva publike, uz poštovanje svih epidemioloških mjera koje je propisao JZU Institut za javno zdravstvo RS - piše u saopćenju za javnost.

Da bi se dozvolio povratak navijača potrebno je da saglasnost daju krizni štabovi iz FBiH i RS.

- Mi smo i u jesenjem dijelu sezone bili spremni dati saglasnost za povratak navijača, ali RS nije bio spreman za tu mjeru - podsjetio je nedavno Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.