open-navfaktor-logo
search
Kriza na Grbavici
Samir Bekrić hvali Upravu, a kuka kako Željo nema novca za pojačanja, ko je zakazao?
Kriza trese Fudbalski klub Željezničar, a osim što je ekipa zaredala četiri poraza, ni igra koju pružaju izabranici Nermina Bašića ne daje nadu navijačima da bi se tim uskoro mogao vratiti u vrh tabele i borbu za Evropu.
27.09.2023. u 19:53
get url
text

VEZANI TEKST - Samir Bekrić o krizi u Želji: Možda imamo jedan od najmanjih budžeta za igrače, ranije niko nije želio da dođe

Plavi na terenu djeluju bezvoljno i bezidejno, a većina novajlija koji su ovog ljeta stigli na Grbavicu nisu donijeli ništa dobrog. Uprkos tome što nije odradio svoj dio posla Samir Bekrić, sportski direktor Želje, na jučerašnjoj presici nije ni pomislio da prizna krivicu i kaže kako je bar razmislio o povlačenju sa ove funkcije.

Zapravo, Bekrić je u obraćanju javnosti govorio ono što nije uradio i što je vidljivo, a malo toga je uradio kako bi se pohvalio time. I pri tome ispričao je mnogo nelogičnosti. Jedna od njih je ta što je hvalio Upravu, da bi potom kukao kako nisu imali i nemaju novca da angažuju neko kvalitetno pojačanje. Zar Uprava nije ta koja bi trebala osiguravati uvjete za normalno funkcionisanje sportskog kolektiva? U Želji očito nije tako...

"Uši je zaparala" i izjava o budžetu za plaće.

- Što se tiče budžeta, nezahvalno je da govorim, ali je jedan od najmanjih u PLBiH. A reći ću vam da je mjesečni budžet možda za igrača 65 do 70 hiljada KM - kazao je Bekrić.

U Željinom rosteru prvog tima (na zvaničnoj stranici) je 26 igrača, ne računajući omladince koji su povremeno priključeni ekipi. Prostom računicom, ako 70.000 KM podijelimo na 26 igrača, dobijemo prosjek od 2.692 KM (bez dažbina prema državi). I to je cifra, kako tvrdi Bekrić, za koju fudbaleri igraju za Želju, odnosno trebala bi biti duplo manje ako se zna da se moraju platiti porezi i doprinosi. Zvuči malo nerealno, nećemo reći i nemoguće...

VEZANI TEKST - Kako je poslovao FK Željezničar u 2022. godini, koliko je potrošeno na plaće?

Primjera radi, u finansijskom izvještaju za prošlu godinu, koju su klubovi obavezni objaviti u procesu licenciranja, piše da je Željezničar za "plaće i ostala lična primanja" izdvojio 2.288.336 KM ili u prosjeku 190.694 KM mjesečno. I to je mnogo realnije od onoga o čemu je jučer pričao Bekrić.

Uz to, treba napomenuti kako je Edis Kovačević, predsjednik FK Željezničar, prije nekoliko dana kazao kako klub svakog prvog u mjesecu mora izdvojiti cirka 320.000 KM za plaće, doprinose, održavanje terena, prijevoz i sve druge obaveze.

Neke stvari se ne poklopaju, a očito da ni u Želji ne štima mnogo toga. Što uostalom potvrđuju i rezultati na terenu. A navijače interesuju samo rezultati, a ne nečiji nerad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.