open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno za Faktor
Saradnik Elmira Pilava pisao "isključenim" sudijama: Došlo je do greške, pozvani ste na seminar...
Burno je proteklih dana u sudijskim krugovima Kantona Sarajevo.
16.01.2024. u 22:23
get url
text

VEZANI TEKST - Burno u UFSIKS: Sudije traže smjenu Elmira Pilava, on ih isključuje iz Udruženja

Kao što smo već pisali više od dvije trećine članova Skupštine Udruženja fudbalskih sudija i instruktora KS (UFSIKS), među kojima su i arbitri sa Premijer lige BiH zajedno sa Irfanom Peljtom, sudijom sa FIFA značkom, 7. januara 2024. godine potpisali su pismo za održavanje Vanredne Skupštine koja je zakazana za 22. januar 2024. godine.

U obrazloženju svog zatjeva naveli su loše, odnosno nedomaćinsko finansijsko poslovanje i rukovođenje Udruženjem, te loše zastupanje interesa članova Udruženja u protekle dvije godine. U tom periodu funkciju predsjednika Upravnog odbora obavljao je Elmir Pilav.

Odmah nakon što su 11. januara upućeni pozivi za održavanje Vanredne Skupštine u akciju je krenuo i Pilav. Prvo je, istog dana (11. januara) potpisao odluke o isključenju iz članstva pet sudija i instruktora suđenja (Benjamin Deljković, Mirza Tičić, Admir Musić, Ermin Hadžović i Adis Mulahasanović).

VEZANI TEKST - Vanredna Skupština zakazana za 22. januar, Sead Kulović se "predomislio", oglasilo se i Udruženje

Potom je preko svojih saradnika iz Odjela za sudije i suđenje FSBiH dvojici "isključenih" sudija poslao obavijest da ne dolaze na seminar sudija PLBiH koji će biti održan u Mostaru od 31. januara do 2. februara 2024. godine. Procijenite sami da li je to zloupotreba položaja? Inače, Pilav je Izvršni direktor za takmičenje, suđenje i događaje u FSBiH, a uz to je i potpredsjednik Komiteta za sudije i suđenje FSBiH.

A danas je jedan Pilavov saradnik morao "priznati grešku". Potvrđeno je to za Faktor, a premijerligaške sudije, te članovi Komiteta za sudije i suđenje FSBiH dobili su novi mail iz krovnog Saveza.

- Molimo vas da zanemarite prethodni mail o nedolasku na seminar, došlo je do greške. Pozvani ste na semira sudija Premijer lige BiH u Mostaru od 31. janara do 2. februara 2024. godine - pisalo je u mailu upućenom sudijama, uz napomenu da do 18. januara dostave veličine sportske opreme.

Također, u cijeloj priči, zanimljivo je pogledati ko su članovi Izvršnog odbora UFSIKS, kojem predsjedava Pilav, a koje je isključilo iz članstva pet sudija i instruktora suđenja. Rusmir Mrković je potpredsjednik, a članovi su još Časlav Šakota, Jasenko Pljevljak, Ermin Halilagić, Tarik Kečo i Ivana Vlajić.

Kečo i Pljevljak su uposlenici FSBiH, gdje im "šefuje" Pilav. Vlajić je stručna saradnica za ženski fudbal FSBiH, te UEFA kontrolorka suđenja. Nju i Rusmira Mrkovića, UEFA kontrolora, na UEFA liste je predlagao Pilav, koji je Mrkovića i Halilagića delegirao i za utakmice Premijer lige BiH...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.