open-navfaktor-logo
search
Capak najavio
Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo: Ako se zarazi jedan fudbaler, prekida se prvenstvo
Krunoslav Capak, šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kazao je kako bi se fudbalsko prvenstvo Hrvatske prekinulo ukoliko se zarazi samo jedan fudbaler.
15.05.2020. u 09:05
get url
text

Capak je gostovao u programu Hrvatske nogometne televizije govoreći o mjerama propisanim za sportiste i povratku fudbalskih takmičenja kod komšija koja su najavljena za posljednji vikend u maju.

Utakmice polufinala Kupa trebale bi se odigrati 30. i 31. maja, a HNL bi se nastavila 6. juna.

- Pustili smo treninge, a ako situacija bude kakva je sada, sasvim sigurno mogu krenuti takmičenja. To ćemo dogovoriti sa svima - kazao je Capak, te je otkrio kako će se kontrolisati epidemiološka situacija u klubovima i koliko su testovi efikasna metoda:

- PCR test važeći je 24-48 sati, a čovjek nakon toga može postati infektivan. Ne volimo preširoko korištenje tih testova. To može dati veću sigurnost, ali košta. Jedan test košta 1506 kuna (oko 400 KM) i treba razmisliti koliko ima koristi, a koliko troškova. Ko može priuštiti, to je u redu, ali držanjem mjera i bez testiranja može se postići prilično visoka razina sigurnosti.

S obzirom na to da epidemija još traje, logično je pitanje što će se dogoditi ako dođe do zaraze korona virusom u nekom od klubova.

- Ako neko od igrača bude pozitivan, svi koji su bili u zadnjih 48 sati s njim u bliskom kontaktu moraju u samoizolaciju. Alternativa tome je testiranje, ali test vrijedi 24-28 sati, što znači da bi se do isteka 14 dana trebali stalno testirati. Dakle, morat će biti u samoizolaciji i oni, i njihovi kod kuće. To bi vjerovatno značilo prekid takmičenja za taj klub - rekao je Capak, a to u prevodu znači da je gotova NHL jer je nemoguće igrati prvenstvo ako je jedan klub "isključen".

Osvrnuo se i na pitanje trenera Varaždina Samira Toplaka "ako u malu crkvu smije 200 ljudi, zašto na stadione ne bi moglo 1000?".

- Misa je statički događaj gdje nema kontakta među ljudima osim na pričesti, za koju smo točno propisali epidemiološke mjere. Crkve su i visoke prozračne građevine, a na utakmicama ima puno više interakcije. Ne kažem da ne postoje epidemiološke mjere koje bismo mogli propisati da ima publike na stadionima, ali to je zasad ipak visoko rizično. Svi bi htjeli odmah sve, ali idemo u fazama - rekao je Capak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.