open-navfaktor-logo
search
Prekršile Propozicije
SFK 2000 izgubio derbi protiv Emine za zelenim stolom: Gdje su pogriješile Bordo dame?
Derbi susret Premijer lige Bosne i Hercegovine za fudbalerke između ŽFK Emina i SFK 2000 Sarajevo registrovan je službenim rezultatom 3:0 u korist Mostarki.
16.11.2022. u 19:00
get url
text

Zaostali meč 7. kola odigran je 5. novembra u Mostaru završen je bez golova (0:0), ali su Sarajke prekršile Propozicije takmičenja Fudbalskog saveza BiH, zbog čega je Komitet za takmičenje FSBiH donio odluku da se utakmica registruje službenim rezultatom 3:0 (par-forfe).

- U žalbi ŽFK Emina Mostar navodi se da je u 79. minuti utakmice ekipa SFK 2000 Sarajevo izvršila izmjenu na način da je iz igre izašla igračica sa brojem četiri Glorija Slišković, 2005. godište, a u igru ušla igračica sa brojem 22 Andrijana Trišić, 1994. godine, te je samim tim ekipa SFK 2000 Sarajevo prekršila član 22. Propozicija takmičenja Premijer ženske lige BiH i završnog dijela Kupa BiH za žene, takmičarska 2022/23.

Nakon uvida u dostavljenu žalbu, izvještaje službenih lica i zapisnika sa utakmice Komitet za takmičenje FSBiH je utvrdio da je na dostavljenom spisku igračica prije početka utakmice SFK 2000 Sarajevo prijavio igračice Gloriju Slišković, 2005. godište, u startnoj postavi ekipe i igračicu Dalal Bratović, 2006. godište, na spisku rezervnih igračica koja nije ulazila u igru, a da je u 79. minuti, umjesto Slišković (2005. godište) u igru ušla Trišić (1994. godište), te samim tim SFK 2000 Sarajevo nakon toga u igri nije imao ni jednu igračicu rođenu 2005. godine i mlađu - piše u obrazloženju Komiteta za takmičenje FSBiH.

U čemu je SFK 2000 pogriješio? Naime, u zapisniku sa utakmice moraju se nalaziti najmanje dvije (2) igračice rođene 1. januara 2005. godine ili mlađe, a jedna (1) mora biti sve vrijeme u igri. U suprotnom, klub snosi takmičarske i disciplinske posljedice.

- Imajući u vidu sve prednje navedeno, a shodno članu 71. stavu 1. tački 3. Pravilnika o fudbalskim takmičenjima, a u vezi sa članom 22. Stav 7. Propozicija takmičenja Premijer ženske lige BiH i završnog dijela Kupa BiH u takmičarskoj 2022/23, odnosno činjenici da je klub nastupio sa uredno registrovanom igračicom koja ne ispunjava uvjete iz Propozicija takmičenja, pa je klub odgovoran za učinjeni prekršaj, kako u takmičarskom, tako i u disciplinskom smislu, a uzimajući u obzir da organ koji rukovodi takmičenjem u navedenom slučaju registruje takve utakmice po žalbi neposredno ili posredno oštećenog kluba službenim rezultatom 3:0 u korist protivnika i podnosi zahtjev disciplinskom organu za utvrđivanje disciplinske odgovornosti, Komitet za takmičenje jednoglasno donosi odluku kako je navedeno i dispozitivu iste - navodi se iz Komiteta za takmičenje FSBiH.

Naglašeno je kako SFK 2000 Sarajevo protiv ove odluke može uložiti Apelacionoj komisiji FSBiH u roku od osam dana od prijema odluke, uz dokaz o plaćenoj propisanoj taksi.

Ipak, male su šanse da i u slučaju žalbe "slučaj bude oboren" jer je ovdje riječ o činjenicama. Pokušali smo provjeriti da li će iz Bordo tabora uputiti žalbu, ali se niko nije javljao na naše pozive.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.