open-navfaktor-logo
search
Žestoke uvrede
Skandal drma Nou Camp: Uprava Barce nazivala Messija hormonskim patuljkom i kanalizacijskim pacovom
Žestok animozitet vladao je između bivšeg Upravnog odbora Barcelone predvođenog Josepom Marijom Bartomeuom i vladara svlačionice u to vrijeme Leom Messijem, Gerardom Piqueom, Lusiom Suarezom...
12.01.2023. u 15:52
get url
text

El Periodico objavio je skandalozne poruke koje su kružile u grupi članova rukovodstva kluba preko WhatsAppa.

U njima su igrači, Messi prije svih, vrijeđani na najprizemniji način, a okarakterizirani su još kao razmažene zvijezde kojima je samo novac važan.

Prethodnici su sumnjičili i aktuelnog predsjednika Barce Joana Laportu da je doturio podatke Mundo Deportivo o psoljednjem Messijevom ugovoru s Barcom. Tada je otkriveno je da Argentinac za posljednje četiri godine na Nou Campu zaradio vrtoglavih 555.237.619 eura.

Kada je informacija objavljena (31. januar 2021. godine) "zakuhalo" se u grupi gdje su bili Bartomeu i njegovi saradnici.

Romez Gomez Ponti, tadašnji šef Barcine pravne službe, osuo je u grupi rafalnu paljbu po Messiju.

- Barto, zaista, ne možeš da budeš toliko dobar prema ovom pacovu iz kanalizacije. Klub mu je dao sve, a on sprovodi diktaturu, pita se oko pojačanja, transfera, novih ugovora, sponzorskih ugovora samo za njega... Ja to ne bih mogao - pisao je Ponti koji je otvoreno pričao kako je Messi insistirao na novim ugovorima za Luisa Suareza i Jordija Albu pa i oko procenta od nastavka saradnje s Ansuom Fatijem, jer njemu je u to vrijeme menadžer bio Messijev brat Rodrigo.

Zbog toga je Ponti tražio da se Messiju i taj novac oduzme od plaće.

- Najgore su te ucjene, nepristojnost hormonskog patuljka prema svima koji radimo za klub kome duguje život. Ali kada stvari krenu po zlu, tebi stiže poruka: "Presidente, drugima spusti plaću, ali Luisovu (Suarezovu) i moju ne diraj".

Bartomeu se branio da Barca ne bi imala problem s isplatom da koronavirus nije sve poremetio i prije pandemije taj novac je predstavljao 15 posto klupskog budžeta. Bivši predsjednik Barce tada je priznao da je Messi to opravdavao igrama i onime što je donosio klubu van terena.

Sve je puklo tokom pandemije, poslije epskog poraza od Bayerna u Ligi prvaka 8:2. Monti je tada Pique nazvao "velikim k*****im sinom jer je rekao kako su Barci potrebne promjene na svim nivoima.

Ponti je nazvao igrače Barce kao ramažene i bezosjećajne milionere jer su odbijali da pristanu da smanje plaće i tako pomognu klubu da preživi posljedice pandemije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.