open-navfaktor-logo
search
Velika prevara
Skandal: Lažirali potpis Emira Spahića i "zaradili" 420.000 KM
Optužena je visokopozicionirana zaposlenica španske porezne uprave, te još tri povezane osobe zbog indicija da su nezakonito prisvojili 12 miliona KM
18.09.2019. u 14:01
get url
text

Špansko državno tužilaštvo optužilo je visopozicioniranu zaposlenicu španske porezne uprave, te još tri povezane osobe zbog indicija da su nezakonito prisvojili 12 miliona KM preko lažiranog povrata poreza 38-orici sportista.

Među sportistima čiji su podaci iskorišteni za isplatu novca iz državnog budžeta na privatne račune nalaze se i bivši reprezentativac BiH Emir Spahić, hrvatski košarkaški reprezentativac Dontaye Draper i slovenski košarkaš Mirza Begić, navedeno je u optužnici na 26 stranica čija je kopija u posjedu Hine, piše Jutarnji list.

Zaposlenica porezne uprave Leonor Sanchez-Caballero optužena je da je u saradnji s trojicom muškaraca, od kojih su dvojica advokati, iskoristila povjerljive podatke na temelju kojih su oni falsificirali dokumente, potpise sportista i isplatne naloge u razdoblju od februara 2015. do novembra 2016. godine.

Zahtjev za povratom poreza tražen je preko firmi Assesores Deportivos Lapver i Star Athletes Society na koje je zatim porezna uprava isplatila novac. Te kompanije su također optužene za učešće u prevari.

- Traženi su povrati poreza u ime više fudbalera i košarkaša koji su igrali u španskim klubovima, a za što oni nisu znali - piše u optužnici u kojoj je navedeno 38 primjera mahom stranih sportista.

Spahić je od 2011. do 2013. godine bio igrač Seville. U njegovo ime je 24. juna 2016. godine zatražen povrat poreza u iznosu od 420.000 KM uz imitaciju njegovog potpisa, te certifikata s poreznim prebivalištem u Rusiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.