open-navfaktor-logo
search
U nadoknadi
Skandal na Koševu: Igrači Sarajeva napustili utakmicu protiv Borca
Autor: S. Selimović
13.03.2024. u 19:26
get url
text
FOTO: Ajdin Cocalić
Revanš utakmica četvrtfinala Kupa Bosne i Hercegovine između Borca i Sarajeva na stadionu Koševo prekinuta je u sudijskoj nadoknadi. Domaći su, izrevoltirani odlukama glavnog arbitra Matea Muse odlučili samovoljno napustiti teren.
Domaći su bili nezadovoljni sudijskim odlukama
FOTO: Ajdin Cocalić
Tokom utakmice domaći su bili nezadovoljni brojnim odlukama sudije iz Čitluka, a sve je kulminiralo u nadoknadi nakon što je dosuđen jedan prekršaj Đuričkovića. Tada je stručni štab Sarajeva ušao u teren i sugerisao igračima da ne nastavljaju utakmicu. Ubrzo se na travnjak spustio i prvi čovjek Sarajeva Ismir Mirvić.
Prilikom prekida Borca je imao prednost rezultatom 2:1. To je rezultat koji vodi Banjalučane u polufinale jer prvi meč odigran u Banjoj Luci završen je bez pogodaka.
Sarajevo je bolje krenulo u meč.
Kyeremeh je u devetoj minuti šutirao s 25 metara, lopta je otišla pored gola.
Veliku šansu Sarajevo je imalo u 10. minuti. Hasić je ukrao loptu Jokiću, ušao u šesnaesterac i ubacio za Mustafića koji nije zahvatio loptu na željeni način.
U 13. minuti Čataković je poslao loptu u prostor za Kyeremeha, ovaj iskoristio svoju brzinu, predrbilao i golmana Miloševića, zatim šutirao, ali Ćelić spavšava čist pogodak domaćih.
Kyeremeh nije realizirao veliku priliku
FOTO: Ajdin Cocalić
Deset minuta kasnije stigla je kazna za Bordo tim. Borac je poveo, a pogodio je Stefan Marčetić. On je postigao efektan pogodak s vrha šesnaesterca poslije kontranapada koji je povukao Enver Kulašin.
Malo je nedostajalo da gosti u 32. minuti uduplaju prednost. Kulašin se sjajno ubacio poslije dodavanja Marketića i šutirao, ali ovoga puta stativa je bila saveznik Sarajeva.
U 49. minuti domaći su tražili penal poslije duela Mustafića i Ćelića u šesnaestercu Borca. Sudija Musa nije se oglašavao, nego je samo zbog protesta počastio Rožmana žutim kartonom.
Sarajevo je prvi put ozbiljnije zaprijetilo u drugom poluvremnu preko Mustafića čiji udarac odlazi visoko iznad gola.
U 54. minuti dosuđen je penal sa Sarajevo. Herrera je pokupio po nogama Mustafića, a glavni arbitar pokazao na kreč. Loptu na 11 metara je namjestio Čataković i pogodio. Golman Borca ostao je ukupan na mjestu. Nije se ni pomjerio.
Slavlje na Koševu bilo je kratkoh daha s obzirom na to da su gosti ubrzo ponovo bili u rezultatskom suficitu. Igrala se 61. minuta kada je Vuković prošao pored Beganovića, a onda i Hasića i lijepo ubacio, a Marčetić skočio između Đuričkovića i Solde i postigao drugi gol na susretu.
Novi udarac za Sarajevo stigao je u 63. minuti. Crveni karton zaradio je rezervista Renan Oliveira, svega šest minuta nakon ulaska u igru. Brazilac je isključen nakon asistencije sudije asistenta, koji je vidio da je Oliveira u jednom duelu rukom u lice udario igrača Borca.
Poslije isključenja je Sarajevo bilo u teškoj situaciji. Imali su domaći loptu u nogama, ali gosti su znalački zatvorili sve prilaze golu.
Bilo kako bilo, Sarajevo ostaje bez borbe za trofej. Ostaje dilema da li će meč biti registrovan rezultatom u trenutku prekida, ili službenim rezultatom 0:3. Sarajevo će se zbog svega suočiti i s disciplinskim sankcijama,
Borac ostaje u igri na dva fronta. Banjalučani su na dobrom putu da osvoje Premijer ligu BiH, a u polufinalu Kupa BiH pridružili su se Slogi i Zrinjskom. Četvrti polufinalista bit će poznat poslije meča Veleža i Širokog Brijega.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.