open-navfaktor-logo
search
Mnogo bure
Skandal u Hrvatskoj, čuju se psovke: Kako je procurio snimak razgovora sudija iz VAR sobe?
Hajduk je u subotu u 24. kolu HNL-a remizirao protiv Varaždina - 1:1.
27.02.2024. u 14:33
get url
text

Navijači splitskog kluba su nakon utakmice bili bijesni na glavnog sudiju Frana Jovića i njegove kolege iz VAR sobe, Antu Čuljka i Antu Marića. Fanovi Bilih smatraju da su oštećeni u nekoliko situacija - da je golu Varaždina prethodio prekršaj na Marku Livaji, da im nije dosuđen penal zbog igranja rukom te da je neopravdano poništen gol Livaje za 2:1 zbog ofsajda.

Dalmatinski portal objavio je snimku iz VAR sobe na kojoj se čuje komunikacija između Jovića i Čuljka kod poništenog gola, odnosno dosuđenog ofsajda Filipa Uremovića. 

- Daj mi "jedinicu" da vidim je li drugom stoperu noga drugdje. Odbrambeni onaj tamo. Nemaš ništa? - upitao je Čuljak.

- Ne vidimo tu ništa - dobio je odgovor.

Nakon te snimke iz VAR sobe, u javnost su izašle još dvije snimke vezane uz pogodak Varaždina. Navijači Hajduka mišljenja su da je tom golu prethodio prekršaj na Livaji. Navijači Hajduka nisu jedini koji smatraju da se radilo o prekršaju na sredini terena, već je istog mišljenja bio i jedan od sudija, što otkriva komunikacija iz VAR sobe.

- Vuče ga, vuče ga. Fran, Fran, pa j**ote, idi u k****! Vuče ga. Zoveš ga za ovo, moraš ga zvati - govori jedan od sudija, koji sugeriše VAR sudiji Anti Čuljku da pozove glavnog sudiju na pregled snimke.

- Idite u k**** svi zajedno - čuje se glas nekog od sudija nakon što Hajduk primi gol, navodi Index.

- Što si vidio, Fran, daj mi reci sad? - pita Čuljak, a Jović odgovara da je vidio obostrano povlačenje.

U VAR sobi su zatim usporili snimku, stavili fokus i zaključili da Jović ne treba pregledati situaciju te da je donio dobru odluku jer se vidi obostrano povlačenje.

Upit o curenju snimki iz VAR sobe Index je poslao produkcijskoj kući Croatel. Njihov odgovor prenijeli su u cijelosti:

- Nije dozvoljena distribucija snimke iz VAR sobe bilo kome osim ovlaštenim stranama prema zaključenom ugovoru. Croatel snimke nije dostavio nikome pa tako ni navedenom portalu. Smatramo da nadležni trebaju utvrditi ko je i iz kojeg razloga navedenu snimku distribuisao.

Croatel profesionalno obavlja svoj posao za HNS i VAR od 2019. godine i potpuno neutralno pristupa svakoj utakmici. Ni u kojem slučaju nam nije u interesu utjecati na regularnost takmičenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.