open-navfaktor-logo
search
Prijateljski meč
Skandal u Srbiji: Dokazano da je utakmica namještena, četiri igrača suspendovana na po devet mjeseci
Novi skandal trese fudbal u Srbiji. 
25.01.2024. u 11:08
get url
text

Fudbalski savez Beograda izrekao je žestoke kazne zbog toga što je meč Jedinstva iz Uba i Prve Iskre iz Bariča bio namješten.

Susret je završen pobjedom Jedinstva sa 4:0, a nakon hitne istrage koju poptisuje Dragan Krstić, bivši sudija i oficir za integritet FS Beograda, četverica fudbalera Prve Iskre su uplatila oko 1.180.000 dinara (10.105 eura) na to da će biti postignuto na susretu četiri i više golova.

Ekipi Prva Iskra oduzeto je 12 bodova, a klub je novčano kažnjen sa oko 20.000 KM, piše NovaS.

Svi koji su bili uključeni u namještanje susreta su kažnjeni suspenzijama od devet mjeseci - Vladimir Simić, Lazar Adamović, Zoran Topalović i golman Andrija Knežević.

- Disciplinski sudija lige Aleksandar Prekodravac, postupajući po prijavi oficira za integritet FS Beograda, Dragana Krstića, kojoj je prethodila informacija iz UEFA organa, donio je odluke u vezi prijateljske utakmice Jedinstvo - Prva Iskra, odigrane dana 4. septembra 2023. godine na Ubu.

Kažnjava se fudbalski klub Prva Iskra iz Bariča, seniorski tim, kazonom oduzimanja 12 (dvanaest) bodova (bodova osvojenih do izricanja ove kazne u takmičarskoj sezoni 2023/2024 Srpske lige Beograd) i novčanom kaznom u iznosu od 1.200.000 dinara (oko 20.000 KM) - navodi se u saopćenju, uz izricanje devetomjesečnih suspenzija za Simića, Adamovića, Topalovića i Kneževića.

- Disciplinski sudija smatra da svrha kazne predstavlja jasno upozorenje ostalim klubovima u Srpskoj ligi Beograd da ne pokušavaju ubuduće da čine iste ili slične disciplinske prekršaje jer je za iste predviđenja nulta tolerancija. Istovremeno, izrečena kazna treba da pomogne pravilnom radu i sportskom pristupu ostalih fudbalskih klubova, igrača i fudbalskih radnika, kako u Srpskoj ligi Beograd tako i u ostalim ligama koje organizuje Fudbalski savez Beograda - navedeno je u saopćenju FS Beograda.

Odluke u cijelosti, kao i obrazloženje iste možete pročitati ovdje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.