open-navfaktor-logo
search
Posvetili tekst
Slovenski mediji: Na Tušnju su i najbolji klubovi "lomili noge", FK Sloboda u sjeni vještačkog gradskog rivala
AUTOR: Faktor
07.06.2024. u 12:42
get url
text
FOTO: FK SLOBODA
Fudbaleri Slobode nakon godinu dana odsustva vratili su se u Premijer ligu. Tim sa Tušnja je proteklog vikenda na gostovanju u Tešnju savladao TOŠK rezultatom 0:1, čime je kolo prije kraja Prve lige FBiH osigurao povratak u bh. elitu.
Tim povodom, slovenski mediji su posvetili tekst timu sa Tušnja.
- Fudbalski klub Sloboda jedan je od najstarijih i najveći u Bosni i Hercegovini. Osnovan je 1919. godine pod imenom Gorki, a za vrijeme Jugoslavije bio je jedan od najkonzistentnijih prvoligaša. Od ulaska u Prvu saveznu ligu 1969. godine, Sloboda je u njoj ostala u kontinuitetu od raspada zemlje, a 1977. se plasirala i u Kup UEFA. Čuveni stadion Tušanj važio je za jedno od najtežih gostovanja u Jugoslaviji.
Nakon završetka rata u Bosni i Hercegovini, Slobodi više nije išlo tako dobro. 2012. godine prvi put je ispao iz Premijer lige BiH i dvije sezone ostala u drugom rangu. U posljednjem periodu klub se bori sa finansijskim problemima i nestabilnošću, jer su se predsjednici mijenjali kao na traci. Kako uspješni domaći biznismen i političar Azmir Husić nije mogao ući u Slobodu, u Siminom Hanu je preuzeo niželigaški klub Slogu, preimenovao ga u Tuzla City i 2018. doveo svoj privatni klub u prvu ligu. Tuzlaci su imali čak dva prvoligaša, dok je tradicionalna Sloboda sve više bila u sjeni vještačkog gradskog rivala.
U sezonama od 2019/20. do 2022/23 .Tuzla City je uvijek završavao iznad Slobode, čak se plasirao i u Evropu 2022. godine, dok su se crveno-crni očajnički borili za opstanak. Prošlu sezonu Sloboda je završila posljednja, na dvanaestom mjestu i ispala iz lige, dok je Tuzla City bio sedmi. Tada se naveliko pričalo da će se ta dva kluba spojiti jer bi u suprotnom Sloboda bankrotirala. Husićevu ideju fuzije podržali su i organizovani navijači Slobode, popularne Fukare. Međutim, to se nije dogodilo. Tuzla City je nastavio u prvoj, Sloboda u drugoj ligi.
Ove sezone se, međutim, trend posljednjih godina okrenuo naglavačke. Husić je sve manje ulagao u svoj klub, koji je ove godine ispao iz Premijer lige, dok se Sloboda i pored svih poteškoća brzo vratila u prvi rang. Naravno, nije prošlo bez potresa. Zimi je predsjednik Slobode Senad Mujkanović podnio ostavku, a pričalo se o ponovnom ulasku Azmira Husića u klub, ali od toga na kraju nije bilo ništa.
Uprkos teškim uvijetima, trener Zlatan Nalić odradio je odličan posao. Sloboda je sezonu 2023/24. započela sa čak deset uzastopnih pobjeda (dvije u Kupu BiH) i pokazala da je zainteresirana za što brži povratak u prvu ligu. Glavni konkurent im je bila Stupčanica iz Olova, a jesenas je derbi ova dva tima na Tušnjem pratilo četiri hiljade navijača.
Povratak u bh. elitu je lijep poticaj za dalje, ali Sloboda i dalje ima velikih finansijskih i organizacionih problema, pa ć igranje u Premijer ligi biti veliki izazov - piše Nogomania.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.