open-navfaktor-logo
search
EURO 2024
Šok za Hrvatsku u Leipzigu, Italijani u osmoj minuti nadoknade osigurali osminu finala
AUTOR: Faktor
24.06.2024. u 23:00
get url
text
Fudbalska reprezentacija Italije remijem protiv Hrvatske u Leipzigu plasirala se u osminu finala Evropskog prvenstva. Meč je završen rezultatom 1:1, a Italijani su do boda stigli u osmoj minuti nadoknade. 
Italija će u osmini finala igrati protiv Švicarske u subotu. Hrvatska je ostala na dva boda i treba joj čudo za nokaut rundu.
Prvo poluvrijeme završeno je bez golova, a više od igre su pokazali Azzuri, iako su Hrvati prvi zaprijetili.
Sučić je topovski šutirao u petoj minuti, Donnarumma odbranio
U 19. minuti opasno je bilo pred golom Hrvatske, Retegui je probao glavom, lopta je otišla malo pored gola.
Tri minute kasnije napadač Genove ponovo je bio u prilici, a njegov udarac je izblokiran.
Bastoni je u 28. minuti šutirao glavom pod prečku, a Livaković je sjajnom intervencijom sačuvao mrežu.
U 53. minuti sudija Danny Makkeile je gledao VAR i dosudio penal za Hrvatsku nakon što je rezervista Frattesi u šesnaestercu Italije rukom blokirao pokušaj Kramarića.
Loptu je na kreč namjestio iskusni Modrić, šutirao, a Donnaruma odbranio njegov udarac.
Već u narednoj akciji Hrvatska je povela, a Modrić se iskupio za promašaj. Stigao je centaršut s lijeve stane, Budimir šutirao, golman ponovo spasio Italijane, ali na odbijenu loptu natrčao je Modrić i pospremio je u mrežu.
Italija je do kraja pokušala izbjeći poraz i osvojiti bod za siguran plasman u osminu finala, a nagrada je stigla u osmoj minuti nadoknade. Junak Italije bio je Zaccagni koji je efektno pogodio za šok i nevjericu među hrvatskim igračima i navijačima.
Italija će u osmini finala igrati protiv Švicarske, drugoplasirane selekcije grupe A. Dvije reprezentacije će odmjeriti snage u subotu, 29. juna, u Berlinu.
Prvoplasirana ekipa iz grupe B, reprezentacija Španije večeras je savladala Albaniju sa 1:0 i sa maksimalnih devet bodova prošla je dalje, a u osmini finala sastat će se s jednom od trećeplasiranih ekipa iz grupe A/D/E/F.
Hrvatska je grupu okončala na poziciji broj tri i ostaje joj nada da se u nokaut rundu plasira kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije na turniru, ali za konačan ishod čekat će rasplet u ostalih grupama. Hrvatska na kontu ima dva boda.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.