open-navfaktor-logo
search
EURO 2024
Španija i Hrvatska igraju ljepoticu prvog kola, Albanija u (ne)mogućoj misiji, Švicarci favoriti
AUTOR: Faktor
15.06.2024. u 07:46
get url
text
Danas su na programu tri susreta Evropskog prvenstva u fudbalu koje se igra u Njemačkoj.
Program od 15 sati u okviru susreta prvog kola grupe A otvaraju Mađarska - Švicarska.
Mađarska, koja je do sada četiri puta nastupila na Evropskom prvenstvu, dva puta je izborila polufinale. Mađarska je bila treća na svom prvom Eropskom prvenstvu 1964, a četvrto mjesto zauzela je na turniru održanom 1972. godine.
Naredne 44 godine se nije uspjela plasirati, da bi ponovo ostvarila plasman 2016. godine, gdje je prošla grupnu fazu. Na prethodnom takmičenju 2020. Mađarska se plasirala, ali nije prošla grupnu fazu takmičenja
Švicarska, koja se u svojoj historiji pet puta pojavila na Evropskom prvenstvu, privlači pažnju nastupima na evropskom prvenstvu posljednjih godina. Crveno-bijeli tim nije mogao proći grupnu fazu na evropskim prvenstvima 1996, 2004. i 2008. godine, a na takmičenje 2012. se nije plasirala.
Na prvenstvu 2016. godine Švicarska je uspjela proći grupnu fazu, da bi na prethodnom šampionatu 2020. izborila nastup u četvrtfinalima.
Od 18 sati u prvom meču grupe B sastaju se Španija i Hrvatska.
Španija je jedna od najuspješnijih reprezentacija Evrope u historiji, a dosad je nastupala 11 puta na Evropskom prvenstvu. Španci su kao i domaćin ovogodišnjeg turnira Njemačka najviše puta osvojili EURO.
Prvaci su bili 1964, 2008. i 2012. godine pa stoga važe za jednog od favorita za osvajanje titule turnira u Njemačkoj.
Hrvatska je osvojila drugo i treće mjesto na posljednja dva FIFA Svjetska prvenstva, a na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu očekuje ih dosta teška grupa.
Selekcija Hrvatske je učestvovala na šest od sedam Evropskih prvenstava održanih nakon raspada Jugoslavije, a najbolje rezultate ostvarila je učešćem u četvrtfinalu 1996. i 2008. godine.
U drugom susretu ove grupe od 21 sat igraju Italija i Albanija.
Reprezentacija Italije brani titulu evropskog prvaka, a ove godine pokušat će treći put osvojiti titulu prvaka Starog kontinenta. Italija je osvojila Evropsko prvenstvo 1968. i 2020. godine, a po dva puta igrala je u finalu i polufinalu.
Albanija je drugi put izborila učešće na smotri najboljih fudbalskih reprezentacija Evrope. Prethodno se na Euru 2016. godine oprostila od turnira već u grupnoj fazi uz pobjedu i dva poraza.
Reprezentacija Albanije je među selekcijama koje su ostvarile značajan napredak u svjetskom fudbalu posljednjih godina i sigurno je da će na ovom EURO-u pokušati proći grupu, za koju mnogi tvrde da je najteža.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.