open-navfaktor-logo
search
Dva prethodna kola
Sporne situacije: Sloga žestoko oštećena protiv Zrinjskog, penal nad Štilićem, Borac slavio iz milimetarskog ofsajda
AUTOR: Faktor
26.04.2024. u 21:22
get url
text
Elmir Pilav, potpredsjednik Komiteta za sudije i suđenje FSBiH, posmatrač suđenja Ognjen Valjić i bivši arbitar, sada sudijski ekspert u studiju Arene Sport Haris Kaljanac, komentirali su sporne situacije iz prethodna dva kola (27. i 28.) Premijer lige Bosne i Hercegovine.
Na utakmici Zrinjski - Sloga dosuđen je penal za Zrinjski, sva trojica su se složili da je glavni arbitar donio pogrešnu odluku.
Naredna situacija je također bila na istoj utakmici, a riječ je o isključenju koje je zaradio tim iz Doboja. Svi su se složili da je arbitar ponovo donio pogrešnu odluku, te da tu nije bilo elemenata niti za prekrša, niti za isključenje.
Naredna situacija je bila sa utakmice Posušje - Željo kad je dousđen penal za Plave, te crveni karton za igrača domaćih Lučića. Svi su se složili da je ispravno dosuđen penal, stim da je Kaljanac jedini istakao da smatra da je trebao biti žuti karton umjesto crvenog.
Sa susreta Željo - Široki Brijeg raspravljalo se o dvije sporne situacije. O potencijalnom penalu za Plave kada je glavni arbitar dosudio simuliranje Štilića. Pilav smatra da je po njemu pogrešna odluka arbitra, te da je bilo dovoljno itenziteta za penal. Valjić je istakao da nije bilo simuliranje Štilića ali i isto tako da kontakt nije bio kažnjiv za penal. Kaljanac smatra da je postojao kontakt i penal.
Druga sporna situacija sa ovog duela je potencijalni penal za Široki Brijeg (igranje rukom igrača gostujućeg tima). Pilav i Valjić samtraju da je donesena ispravna odluka i da nije bilo penala, dok Kaljanac ističe da je penal.
Tema naredne analize bio je meč Borac - Posušje, odnosno potencijalni slobodan udarac za Posušje. Pilav i Valjić smatraju da je glavni arbitar donio ispravnu odluku, dok je Kaljanac mišljenja da je bio penal za Posušje.
O situaciji sa meča Zvijezda 09 - Tuzla City kada je dosuđen penal za domaći tim su također podijeljenja mišljenja. Pilav i Valjić smatraju da je sudija bio odlično postavljen i donio ispravnu odluku, dok po mišljenju Kaljanca nije bio jedanaesterac.
Kaljanac je potom komentarisao još nekoliko spornih situacija.
Za utakmicu Široki Brijeg - Igman na kojoj su timu sa Pecare dosuđena dva penala, smatra da su oba ispravna odluka sudije.
O penalu koji je dosuđen za Velež na utakmici protiv Zvijezde 09, Kaljanac je mišljenja da je bio previše blag kontakt za penal.
U derbiju prošlog kola Zrinjski - Sarajevo bila je sporna situacija u finišu meča i potencijalni penal za Bordo tim, a Kaljanac je rekao da je to mali pad koncentracije sudije pred finiš meča.
O poništenom golu GOŠK-a na duelu protiv Igmana u sudijskoj nadoknadi, istakao kako ostaje da vjerujemo sudiji.
Naredna sporna situacija viđena je na utakmici Velež - Sloga kada je timu iz Doboja poništen gol iz ofsajda. Kaljanac smatra da je donesena ispravna odluka.
Posljednja analizirana situacija je sa susreta Borac - Posušje. U pitanju je jedini pogodak na meču, a Kaljanac je istakao da je on poništen iz milimetarskog ofsajda.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.