open-navfaktor-logo
search
Piši - briši
Srbijanski portal o potezu FK Laktaši: Bruka i idiotizam kluba iz RS
Skandal u režiji Fudbalskog kluba Laktaši vezan za najavu gostovanja u Bijeljini kod Radnika brzo je obišao Bosnu i Hercegovinu, ali i region.  
28.10.2022. u 16:50
get url
text

Klub iz Laktaša na zvaničnoj web i Facebook stranici utakmicu je najavio naslovom "Ofanziva na Bijeljinu", uz montažu fotografije koju je snimio američki fotoreporter Ron Haviv.

Na originalnoj fotografiji zloglasni Željko Ražnatović Arkan s puškom u jednoj i tigrom u drugoj ruci stoji ispred svojih "tigrova", koji su na tenku. Umjesto zlikovca Arkana i ostalih (para)vojnika , Laktaši su namontirali glave svojih fudbalera.

VEZANI TEKST - Skandalozno: FK Laktaši iskoristili fotografiju zlikovca Arkana za najavu gostovanja u Bijeljini
 

Nedugo poslije bruke, Laktaši su sa svojih medijskih prezentacija povukli grafiku i ostavili "suhu najavu" utakmice.

Potez Laktaša privukao je pažnju i medija u Srbiji. Telegraf.rs okarakterisao je najavu utakmice kao čisti idiotizam.

- Odgovorni za ovaj idiotizam su u nekom trenutku shvatili da su potpuno skrenuli sa puta sporta i otišli u neku sasvim drugu mračnu krajnost kada su sebi dozvolili da na ovaj način najave utakmicu. Ubrzo, intervencijom administratora sajta Laktaša, kriminalna montaža je uklonjena pa sada samo stoji pisana najava nadolazeće utakmice - piše Telegraf.

Podsjetimo, "Tigrovi" koje je vodio zločinac Željko Ražnatović Arkan 1. aprila 1992. godine okupirali su Bijeljinu. Ulaskom u Bijeljinu Arkan je preuzeo vlast u gradu te naredio sistematsko zlostavljanje i ubijanje muslimanskog stanovništva.

Tada je ubijeno najmanje 48 civila Bošnjaka. Leševi su danima ležali po ulicama. Sljedećih mjeseci nastavio se neviđen teror, pljačka ubijanje i protjerivanje Bošnjaka.

Na prvi dan Bajrama, 4. aprila, Arkanova Srpska dobrovoljačka garda ovladala je Bijeljinom. Arkan je tada u izjavi za medije govorio o "oslobođenoj Bijeljini". Dok su Arkanovci "oslobađali Bijeljinu", na minaretu džamije lepršala je srpska zastava, koju je Arkan postavio po ulasku u Bijeljinu.

Kamere su zabilježile kako Biljana Plavšić 4. aprila 1992. godine, nakon obilaska grada, zahvaljuje Arkanu, te proglašava "oslobađanje" Bijeljine.

Protiv Željka Ražnatovića Haški tribunal potvrdio je optužnicu, ali su od sudske pravde bile brže Arkanove ubice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.