open-navfaktor-logo
search
Isplati se
Šta će raditi Ivaylo Petev do marta 2023, koliko novca će za to vrijeme "zaraditi"
Još jedne kvalifikacije su otišle u nepovrat. Ni prve, ni posljednje... Pesimisti će reći - loše, a optimisti - može i gore.
15.11.2021. u 17:54
get url
text

Dok u Hrvatskoj i Srbiji, ali i određenim dijelovima BiH, slave uspjehe susjeda i komšija, fudbalska A reprezentacija naše zemlje propustit će i naredno veliko takmičenje.

Do sada smo nastupili samo na Svjetskom prvenstvu 2014. godine na koje nas je odveo Safet Pape Sušić, a do tada i od tada neslavno smo završavali sve preostale cikluse.

VEZANI TEKST - Cirkus oko izbora selektora Zmajeva: Zašto Petev, kako je prekrižen Barbarez, koja je uloga Misimovića?

Novu priliku za odlazak na veliko takmičenje imat ćemo za dvije godine. Tačnije, u martu 2023. godine počet će kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024. godine, kojem će domaćin biti deset gradova u Njemačkoj.

Dva mjeseca prije starta bitke za EURO aktuelnom selektoru Ivaylu Petevu isteći će dvogodišnji ugovor kojeg je potpisao 27. januara 2021. godine. Bez obzira na to da li će mu ugovor biti produžen na još dvije godine (tako je najavljeno iz FSBiH), pitanje je šta će bugarski trener raditi do 2023. godine i koliko će novca u tom periodu zaraditi?

Krenimo od novca, pošto on pokreće svijet. Kako je iz Saveza ranije potvrđeno, mjesečna plaća selektora Zmajeva je između 30 i 40.000 KM (Milorad Sofrenić, bivši potpredsjednik FSBiH u procesu izbora selektora kazao je kako Savez maksimalno može ponuditi između 15 i 20 hiljada eura). Kako je do januara 2023. godine ostalo 14 mjeseci jednostavnom matematičkom operacijom množenja dolazimo do nevjerovatne cifre.

Ukoliko je 30.000 KM, ni kriv ni dužan, Petev do kraja ugovora, samo za plaće, ima zagarantovano 420.000 KM! Tome treba dodati još 60.000 KM do prvih utakmica kvalifikacija...

U dosadašnjih deset mjeseci, koliko je na funkciji selektora, Petev je inkasirao 300.000 KM. A za to vrijeme ostvario je samo jednu zvaničnu pobjedu - protiv Kazahstana!

A ako je plaća 40.000 KM, onda je zaradio dodatnih 240.000 KM. I onda kažemo kako je naš selektor slabo plaćen. Ne, naprotiv! U ovom slučaju Petev je i preplaćen...

VEZANI TEKST - Blamaža potencijalnog selektora Zmajeva: Navijači ga skinuli na predstavljanju, bio trener samo jedan dan

Treba napomenuti kako će do starta kvalifikacija za EURO 2024 naš tim odigrati nekoliko revijalnih-prijateljskih utakmica, koje će služiti za promociju manje poznatih igrača, a kakve su bile one sa Crnom Gorom, Kostarikom, Kuvajtom...

Tu će biti i turneja u Sjedinjene Američke Države, gostovanje u Los Angelesu, na koju će putovati više funkcionera i njihove pratnje, nego ozbiljnih fudbalera.

U junu i septembru 2022. godine na rasporedu su i utakmice Lige nacija, a protivnike ćemo saznati na žrijebu 16. decembra.

Sveukupno, to neće biti ni deset utakmica, koje neće imati nikakav značaj i neće utjecati na to da li će Petevu biti produžen ugovor. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.