open-navfaktor-logo
search
Skandalozan potez
Šta je Medžid Gvozden Čičak savjetovao Fuadu Čolpi o sramnoj utakmici protiv Rusije
Bura oko odluke Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine da igra prijateljsku utakmicu protiv Rusije ne stišava se od petka.
13.09.2022. u 21:45
get url
text

Sramnu odluku Komiteta za hitnost (Vico Zeljković, Miloš Brkić, Ivan Beus, Dragan Soldo, Irfan Durić i Fuad Čolpa) osudili su mnogi, među kojima su i reprezentativci Edin Džeko, Miralem Pjanić, Anel Ahmedhodžić...

VEZANI TEKST - Da li su Vico Zeljković i Ivan Beus "izradili" Irfana Durića, ko je po Sarajevu tražio Fuada Čolpu?

Ključni glas za pristanak da Zmajevi gostuju u St. Peterburgu dao je Čolpa, predstavnik FS Kantona Sarajevo, iako ništa manju odgovornost nema ni Irfan Durić (NS USK) koji je napuštanjem sjednice Komiteta za hitnost mogao spriječiti donošenje odluke.

Proteklih dana ispričano je mnogo priča oko skandalozne odluke, a glavni akteri se pokušavaju "spasiti", dok na površinu isplivavaju i novi detalji.

Između ostalog, Čolpa je rekao da je prilikom donošenja odluke o odigravanju utakmice Rusija - BiH kontaktirao i Medžida Gvozdena Čička, koji je potpredsjednik FS Kantona Sarajevo.

- Pa ništa, samo mi se javio. Ništa više mi nismo kontaktirali i pričali. On je samostalan u svome, ja mu nisam ni sugerisao ništa. Samo sam rekao da je nemoguće da se igra ta utakmica u ovom trenutku - kazao je Gvozden, ali Čolpa ga očito nije poslušao:

- Ne da nije poslušao... Vidi, čovjek koji je član Izvršnog odbora ispred Kantona Sarajevo je samostalan u svom radu.

No činjenica je da Čolpa predstavlja Kanton Sarajevo, predstavlja i Vas, uz sve to prije odluke Vas je kontaktirao i na kraju je glasao da se utakmica igra?

- Predstavlja. Ali ja sam došao s puta prije na dan i to je bila takva hitnost da ni on nije imao te materijale. Kako sam ja čuo - istakao je Čičak.

Na pitanje kako bi odgovorio, na prvu, bez obzira na to koliko to hitno bilo kada bi ga sad neko pitao da li BiH treba igrati protiv Rusije, odgovorio je:

- Ja ne bih nikad igrao - dodavši:

- Moj savjet je bio da se to preispita i da o tome ne odlučuje Komitet za hitnost, nego da to ide na Izvršni odbor FSBiH. Jer takve odluke ne može donijeti nekoliko ljudi. Ipak treba o tome da odlučuje najveće rukovodstvo Saveza. Ako je to došlo do toga.

VEZANI TEKST - Šta je obilježilo mandat Fuada Čolpe: Od gašenja klubova do sramne podrške meču protiv Rusije

Kako komentarišete da je Čolpa na kraju pristao da se utakmica igra, iako ste bili protiv toga?

- Joj, nemoj me, molim te, uvlačiti. Kako komentarišem? Nikako ne komentarišem. Nemam ja sa tim baš nikakve veze. Niti hoću da komentarišem. Ja nemam oko toga ama baš ništa. Nit' se pitam, nit' sam u Savezu (FSBiH), nit' me hrane, nit' me oblače - istakao je Gvozden, a na našu konstataciju da ga nismo "uvukli mi" nego Čolpa, te da je član Izvršnog odbora FS Kantona Sarajevo, odgovorio je:

- Jesam, jesam... Ne bih nikada prihvatio to. I gotova priča. A to što je Čolpa dao pristanak, to se ne komentariše, to je njegova odluka. To je on odlučio i gotovo - zaključio je Gvozden.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.