open-navfaktor-logo
search
Član IO iz FSKS
Šta je obilježilo mandat Fuada Čolpe: Od gašenja klubova do sramne podrške meču protiv Rusije
Vrijeme je da se stane u kraj njegovom "fantomskom" Udruženju sportskih radnika Kantona Sarajevo i da napokon predstavnici najvećih klubova preuzmu vođenje fudbala u KS.
12.09.2022. u 20:57
get url
text

Ovim riječima, između ostalog, Udruženje Bordo prijatelji 1946, navijači FK Sarajevo, pozvali su Fuada Čolpu da podnese ostavku nakon što je podržao igranje prijateljske utakmice Rusija - BiH.

Čolpa je bio član Komiteta za hitnost FSBiH (Vico Zeljković, Miloš Brkić, Ivan Beus, Dragan Soldo i Irfan Durić) koji je donio odluku da Zmajevi gostuju u St. Peterburgu, a upravo je presudio njegov glas.

VEZANI TEKST - Da li su Vico Zeljković i Ivan Beus "izradili" Irfana Durića, ko je po Sarajevu tražio Fuada Čolpu?

Za danas je bila najavljena sjednica Izvršnog odbora FSKS, na kojoj su se, kako nam je potvrdio jedan od članova, članovi trebali ograditi od njegovog sramnog poteza (prolongirana za sutra). A da ima i trunku morala, još u petak popodne sam bi se povukao zbog onoga što je uradio. Ne samo iz IO FSBiH, nego i iz fudbala. I on i Irfan Durić... No očito da je moral i savjest misaona imenica kod naših fudbalskih "moćnika".

Čolpa je u Izvršni odbor državnog Saveza ušao na mala vrata 16. marta prošle godine. U "borbi" sa protivkandidatom iz FSKS (Adnan Džindo) od 59 prisutnih delegata (Skupštinu FSBiH čine 40 delegata iz NS Federacije BiH i 20 iz FSRS) dobio je 35 glasova, naspram 24.

Ujedno, ovo je na tadašnjoj Izbornoj skupštini bila i najneizvjesnija utrka uključujući sve kantone i područne saveze.

VEZANI TEKST - Fuad Čolpa: Tražit ću da se meč sa Rusijom otkaže, Durić mi je rekao da su svi Bošnjaci "za"

Kao i u svakoj izbornoj kampanji, i tada je bilo raznih obećanja i na sve načine se borilo za glas i prolaz u "fudbalsku vladu". Iako je glasanje bilo tajno, kružile su priče kako su glasovi delegata iz FSRS u najmanje dva slučaja presudili kada je u pitanju izbor članova IO iz NS Federacije BiH...

Ali vratimo se sada sramotnom dogovoru o odigravanju utakmice protiv Rusije.

Što se tiče sjednice održane u petak, simptomatično je da je Čolpu u Komitet za hitnost predložio Vico Zeljković, alfa i omega fudbala u entitetu RS, što je potvrdio i Durić jučer u razgovoru za Faktor (naglasio je da je to bilo na njegovo čuđenje, ali da je Zeljković iskoristio statutarno pravo).

VEZANI TEKST - Hamdija Abdić Tigar: Dodik i Čović kontrolišu FSBiH uz "svoje Bošnjake" koji im vraćaju usluge

Zanimljivo, Hamdija Abdić - Tigar, nekadašnji član IO FSBiH i počasni predsjednik NK Jedinstvo Bihać, u petak je prozvao Bošnjake u Izvršnom odboru.

- I ovaj put se pokazalo da su Savezom zavladale struje koje su pod direktnim utjecajem Milorada Dodika i Dragana Čovića, dok su ključni članovi koji predstavljaju Bošnjake dezorijentirani i samo vraćaju usluge jer su većinu njih u Izvršni odbor izabrali upravo srpski i hrvatski delegati Skupštine FSBiH - kazao je, između ostalog, Abdić komentarišući sramnu odluku Saveza o igranju meča sa Rusima.

Čolpa je i "izbornu bitku" ušao kao kandidat Udruženja sportskih radnika Kantona Sarajevo i od kada je u decembru 2020. godine postao član IO FSKS (potpredsjednik), u ovom kantonu počele su se događati u najmanju ruku čudne stvari. S obzirom na to da nije bio prijedlog niti jednog kluba, nego spomenutog udruženja, u tom periodu najmanje se brinulo o klubovima i fudbalu.

Tako su od Čolpinog ulaska u Savez do danas ugašena tri kluba iz KS, i oni ne igraju utakmice, a to su: FK Olimpik, FK Vrbanjuša i FK Jug.

VEZANI TEKST - FK Vrbanjuša: Cilj čelnika FSKS je da gase klubove

- Cilj čelnika FSKS je da gase klubove, a da žive od komercijalnih škola fudbala koje donose "živ novac" - poručili su, između ostalog, iz Kluba malog fudbala i Fudbalskog kluba Vrbanjuša 21. juna prošle godine, kada su se oglasili saopćenjem za javnost.

U njegovom mandatu je IO FSKS ostao bez četiri člana - nekadašnjeg predsjednika FSBiH Elvedina Begića, te Ibrahima Hasanbegovića, Adnana Džinde i Galiba Kulovca, koji su podnijeli ostavke, jer su predvidjeli da politika koju provode Čolpa i kolege iz "udruženja sportskih radnika" neće donijeti ništa dobro...

A Čolpina podrška igranju utakmice protiv Rusije je dokaz da njegove odluke nisu dobre za bh. fudbal. Kada već neće podnijeti ostavku, mnogi prizivaju njegovu smjenu, a to može uraditi samo Skupština FSBiH. Ona koja ga je i postavila...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.