open-navfaktor-logo
search
Naša realnost
Šta trebamo znati o baražu za EURO 2024, ko su mogući protivnici Zmajeva?
Baraž je realnost i sudbina fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine. Dva puta Portugal, Republika Irska i Sjeverna Irska do sada su nas zaustavljali na putu na velika takmičenja - svjetska ili evropska prvenstva.
12.09.2023. u 20:59
get url
text

VEZANI TEKST - Vico Zeljković potvrdio kafu sa Vahom Halilhodžićem, šta kaže Meho Kodro nakon (ne)prespavane noći?

Baraž će nam biti prilika da se plasiramo i na Evropsko prvenstvo koje će se igrati 2024. godine. Izabranici selektora Mehe Kodre sinoć su poraženi od Islanda i samo čudo bi se moralo dogoditi da osvojimo jednu od prve dvije pozicije u našoj grupi koje vode u Njemačku.

Stoga, već sada se možemo pripremati za ono što nas očekuje u martu naredne godine. Šta zapravo trebamo znati o baražu za EURO 2024?

Na Evropskom prvenstvu naredne godine nastupit će 24 reprezentacije. Njemačka kao domaćin je već "osigurala" nastup, 20 viza biti podijeljeno kroz kvalifikacije (pobjednici i drugoplasirani iz deset grupa), a baraž će odlučiti o posljednja tri mjesta.

Igrat će se tri baraža u kojima će nastupiti po četiri reprezentacije (Liga A, Liga B i Liga C), a samo pobjednici baraža plasirat će se na EURO.

Zmajevi su priliku za popravni osigurali kao pobjednici grupe Lige nacija B3. Prema trenutnom stanju, u baražu Lige B igrat će još Izrael, Finska i Island.

Ukoliko ostane ovakvo stanje, BiH bi u polufinalu 21. marta 2024. godine igrala na domaćem terenu protiv Finske (na osnovu rang liste Lige nacija, najbolje rangirani tim će ugostiti četvrtoplasirani tim, a drugoplasirani će ugostiti trećeplasiranu ekipu), dok bi drugi polufinalni par u Ligi B činili Izrael - Island. Pobjednici bi igrali finale 24. marta, a domaćin bi bio određen žrijebom.

U slučaju da neka od liga nema dovoljan broj učesnika, odnosno da je većina timova već osigurala plasman na EP, preostalo mjesto popunit će najbolje ekipa Lige D (preostala "sloboda" mjesta se zatim dodjeljuju najbolje rangiranim timovima koji se još nisu kvalifikovali za završni turnir na osnovu ukupne tabele UEFA Lige nacija 2022/23, uz ograničenje da pobjednici grupa Liga B i C ne mogu biti u play-off sa timovima višeg ranga). Tako bi prema trenutnom stanju u Ligu A "upala" Estonija i igrala bi polufinale baraža protiv Italije.

U baražu se igra po jedna utakmica. Ako je rezultat izjednačen na kraju 90 minuta, igra se 30 minuta produžetka, nakon čega slijedi izvođenje jedanaesteraca ako ni tada ne bude pobjednika.

Prema trenutnom stanju, ovo su svi parovi baraža

Liga A/D
Italija - Estonija
Poljska - Vels

Liga B
Izrael - Island
BiH - Finska

Liga C
Gruzija - Luksemburg
Grčka - Kazahstan

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.