open-navfaktor-logo
search
Pred početak turnira
Strah od mogućih napada uoči Afričkog kupa nacija u Kamerunu
U nedjelju u Kamerunu počinje 33. Afričko fudbalsko prvenstvo, a domaćin je u strahu od mogućih oružanih napada, javlja francuska novinska agencija AFP. 
05.01.2022. u 13:34
get url
text

Vlasti strahuju da će vojne grupe pokušati da iskoriste ovaj veliki sportski događaj.

Kako osigurati sigurnost u zemlji tokom jednomjesečnog Afričkog kupa glavno je pitanje kamerunskih vlasti. Prije uvodne utakmice domaće reprezentacije protiv Burkine Faso na zapadu zemlje djeluju separatističke milicije, a na sjeveru džihadističke grupe. 

Sigurnosne snage su u punoj pripravnosti na zapadu zemlje nakon što su oružane grupe poslale brojne prijetnje reprezentacijama u F-grupi, u kojoj će igrati Tunis, Mali, Mauritanija i Gambija. Reprezentacije imaju trening-centar u Buei, žarištu separatističkih sukoba, dodaje AFP.

Francuska agencija javalja da je u srijedu odjeknula eksplozija u Limbeiju, gdje će reprezentacije igrati utakmice F-grupe. Vlasti su to pripisale tamošnjim separatistima, koji su dio manjine, koje žele da se odvoje od države.

Nakon godina frustracije zbog diskriminacije, separatisti su čak proglasili Republiku Ambazoniju u oktobru 2017. Ovo je dom britanskih južnih Kamerunaca, koji su u tu zemlju došli nakon nezavisnosti od francuske vladavine 1960. godine, piše AFP. U sukobima je do sada poginulo 3.500 ljudi, a više od 700.000 je moralo napustiti svoje domove, dok organizacije za ljudska prava upozoravaju na zločine s obje strane.

Na krajnjem sjeveru zemlje vlasti su zabrinute i zbog aktivnosti džihadista koji se, prema podacima sigurnosnih službi, pripremaju za napade u Yaoundeu, privrednom središtu Douale kao i na sjeveru zemlje, prenosi AFP.

Time žele skrenuti pažnju na krvave sukobe koji su započeli ratom između milicija Boko Harama i tzv. Islamske države u Africi.

Vlasti u zemlji, na čelu s 88-godišnjim predsjednikom Paulom Biyoom, upozoravaju da će učiniti sve za sigurnost tokom Afričkog kupa, dok neki smatraju da je riječ samo o medijskoj kampanji.

- Mislim da džihadisti ne mogu poremetiti pripreme za prvenstvo osim velikim napadom, ali to je malo vjerovatno, jer je stadion na kojem će se igrati utakmice u D-grupi u Garoui daleko od uobičajenog mjesta njihovog djelovanja - napisao je Guibai Gatama, urednik novine L'Oeil du Sahel na sjeveru zemlje.

U D-grupi će igrati Egipat, Nigerija, Sudan i Gvineja Bisao.

Afrički kup nacija, koje je dva puta odgađan zbog nove pandemije koronavirusa, igrat će se od 9. januara do 6. februara, prenosi STA.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.