open-navfaktor-logo
search
Održan seminar
Sudije spremne za nastavak Premijer lige BiH, jedan arbitar će pauzirati prva dva kola
Premijerligaške sudije spremne će dočekati start proljetnog dijela sezone u elitnom razredu bosanskohercegovačkog fudbala.
02.02.2024. u 21:25
get url
text

VEZANI TEKST - Kome su najviše vjerovali sudijski šefovi: Arbitar iz Bijeljine vodio samo jedan meč

Na seminaru koji je održan u Mostaru svi su dobili prolazne ocjene, niko neće morati na popravni, s tim da samo jedan arbitar neće biti delegiran u prva dva kola proljetnog dijela sezone. Riječ je o Draganu Petroviću iz Banja Luke, koji izuzetno zahtjevni zadani test u skladu s njegovim godinama (40+) nije istrčao u predviđenom vremenu, ali mu je Komitet "progledao kroz prste" i dao prolaznu ocjenu, uz već pomenutu restrikciju o pauzi u prva dva kola.

Potvrdio je to za Faktor Robert Zrilić, predsjednik Komiteta za sudije i suđenje FSBiH.

- Mogu reći da su momci, uz sve probleme sa vremenskim prilikama (smog i nečist zrak) radili dobro tokom zimske pauze i da su na seminar stigli spremni. Jedna od tema bio je i VAR, a gospodin Bruno Marić upoznao nas je sa iskustvima u ovoj zemlji, koja se odnose na VAR tehnologiju. I mi sada idemo u tom pravcu, a prvi korak će biti sastanak sa UEFA predstavncima, koji će nadam se, biti održan u skorije vrijeme - kazao je Zrilić.

Dodao je kako bi jedan od VAR instruktora u našoj zemlji mogao biti i Igor Radojčić. Riječ je o FIFA licenciranom VAR treneru sa velikim iskustvom u VAR obuci za sudije. 

Podsjetimo, Vico Zeljković, predsjednik FSBiH, najavio je da VAR u bh. eliti već od starta iduće sezone.

- Sam VAR će biti implementiran i bit će od starta sezone 2024/25, od prvog kola, što se kaže. Tako da ćemo od ljeta imati dosta manji pritisak i dosta manje grešaka. Ono što je dobro da će VAR u startu riješiti niz krucijalnih problema - rekao je Zeljković u novogodišnjem intervjuu za Arena Sport TV.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.