open-navfaktor-logo
search
Donesena odluka
Švicarci zabranili dvoglavog orla Xhaki i Shaqiriju u narednom meču protiv Srbije
Baš kao prije četiri godine, i na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u grupi će se sastati Srbija i Švicarska. Njihov posljednji susret, koji je završio pobjedom Švicarske 2:1, obilježen je kontroverznom proslavom pogodaka Granita Xhake i Xherdana Shaqirija, švicarskih reprezentativaca albanskog porijekla.
23.09.2022. u 17:33
get url
text

Naime, oni su rukama pokazivali albanski simbol dvoglavog orla, što je razbjesnilo ljude u Srbiji, a ni Švicarci nisu bili oduševljeni.

Direktor švicarske reprezentacije Pierluigi Tami poručio je da se tako nešto neće ponoviti na Svjetskom prvenstvu u Kataru. 

- Svjetsko prvenstvo se ne sastoji samo od utakmice sa Srbijom, čak i ako znamo koliko je ova utakmica posebna, s obzirom na ono što se dogodilo 2018. godine. Ne želimo praviti iste pogreške, tu smo da igramo fudbal i ništa drugo. Ne želimo slati nikakve političke ili vjerske poruke - izjavio je Tami pa je dodao:

- Želimo zastupati naše vrijednosti. Jedna od njih je poštovanje. Pokazujemo poštovanje prema drugim mišljenjima. Za mene bi bila pogreška ako bismo gestom nekoga isprovocirali. Ne bi smjelo biti riječi, gesta ili ponašanja koji izazivaju reakcije. Kada navijamo, tada pokazujemo svoju radost, to je važno. Ali ne moramo biti provokativni - poručio je Tami.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.