open-navfaktor-logo
search
Husić srebreni na EP
Taekwondo savez BiH: Naši rezultati najbolji su dokaz našeg rada
Taekwondo savez Bosne i Hercegovine organizovao je konferenciju za medije povodom osvajanja srebrene medalje Nedžada Husića na Evropskom prvenstvu koje se održalo u Manchesteru.
25.05.2022. u 14:29
get url
text

Husić je i prošle godine osvojio srebrenu medalju, a ove godine je u kategoriji do 74 kilograma ostvario tri pobjede nad predstavnicima Kosova, Hrvatske i Belgije da bi u finalnom meču nakon izjednačene tri runde doživio poraz na zlatni bod od predstavnika Srbije Stefana Takova.

- Prije svega zahvalio bih se svima na podršci, nije bilo jednostavno, jer sam nakon dvije pobjede i borbe u četvrtfinalu odmah morao raditi polufinalnu borbu. Dosta sam malaksao i nisam bio pravi kao inače, a u meču gdje dođe do zlatnog poena nikad ne znate šta se može desiti. Taj zlatni poen je uvijek lutrija, i na kraju je došlo do toga da sam završio kao srebreni - kazao je Husić prisutnim novinarima i dodao:

- Slijede nam Meditarnske igre gdje ću nastupati u kategoriji do 80 kilograma. Tu će biti uspostavljena nova pravila i još uvijek ne znamo šta sve možemo očekivati. Većina boraca u toj kategoriji spušta težinu dok samo nekoliko boraca, među kojima sam i ja, podiže kilažu za tu kategoriju - istakao je Husić.

Taekwondo savez BiH na ovom takmičenju je osim Nedžada Husića imao tri predstavnika, Dinka Šegedina, Zoranu Sandić i Petru Ždero. Šegedin je doživio poraz u prvom kolu, Sandić je ostvarila jednu pobjedu, a Petra Ždero je nakon dvije pobjede poražena u borbi za medalju.

- Taekwondo savez BiH je prošao određene atake koji nemaju veze sa sportom pred ovo takmičenje. Reagovali smo profesionalno i uspjeli organizovati da naši takmičari imaju sve uslove kao inače. U savezu smo uspostavili Pravnilnik o nagradama kao i određene standarde zbog kojih težimo najboljem. Bio bih spreman podići kredit da imamo još Nedžada - kazao je Samir Šarić.

Prisutnima se obratio i trener Taekwondo reprezentacije BiH Haris Husić koji je ujedno i otac Nedžada Husića.

- Bosna i Hercegovina ima sedam evropskih medalja. Od tih sedam, Nedžad ima dvije. To ne govori o Nedžadu i o ljudima koji vode naš savez, već o samoj državi. Velika Britanija ima budžet za jednog taekwondoistu kao cijeli naš savez za jednu godinu. Moram istaći da smo pozitivno iznenađeni nastupom Petre Ždero koja je ostvarila dvije pobjede i kojoj je malo nedostajalo za medalju. Kao otac sam posebno sretan jer je Nedžad prije svega odgojen. Naši rezultati najbolji su dokaz našeg rada - kazao je Haris Husić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.